Глоби за родители и медии, пуснали деца в опасни реалити предавания

Глоби за родители и медии, пуснали деца в опасни реалити предавания

Единодушно депутатите приеха на първо четене забраната за участие на деца в тв предавания, ако това оказва отрицателно влияние на психическото, физическото и интелектуалното им развитие. Измененията в Закона за радио и телевизия, които бяха приети в четвъртък, са предложени от представители на ГЕРБ и са вследствие на широка дискусия в обществото дали деца трябва да участват в реалити предавания.

Промените предвиждат при неспазване на разпоредбата доставчиците на медийни услуги да им бъде наложена имуществена санкция в размер от 15 хил. до 30 хил. лв. При повторно нарушение имуществената санкция ще е от 40 хил. до 60 хил. лв.

На първо четене бяха приети и почти същите текстове, предложени от Огнян Стоичков от "Атака".

Според него трябват и глоби за родители, настойници или попечители, които допуснат участието на дете в предаване, неблагоприятно за неговото развитие. В такива случаи се предлага да се налага глоба от 1000 до 2000 лв. за първо нарушение, а при повторно нарушение - с глоба от 2000 до 5000 лв.

Измененията предвиждат Съветът за електронни медии (СЕМ), доставчиците на медийни услуги и Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) да сключват ежегодно в срок до 31 март споразумение за защита на децата от съдържание, което уврежда тяхното развитие.

Предвижда се и двете институции да разработят критерии за оценка на съдържание, което е вредно за децата. С измененията се предлага да бъдат разширени правомощията на председателя на ДАЗД, който да може да отправи предложение до СЕМ за незабавно преустановяване на подобни предавания.

Споделяне

Още по темата

Още от България