Големи банки са задържали за себе си милиарди, отпуснати от ЕС за малкия бизнес

Големи банки са задържали за себе си милиарди, отпуснати от ЕС за малкия бизнес
Милиарди евро, отпуснати от ЕС да кредитират малкия бизнес в Източна Европа заради проблемите с икономическата криза, са захранили вместо това големи международни банки, предаде EUobserver.

През 2008 г., когато достъпът на малкия и средния бизнес да банкови заеми става все по-ограничен заради кредитната криза, финансовите министри на ЕС одобряват пакет от стимули. Той включва бързо осигуряване на 15 млрд. евро чрез Европейската инвестиционна банка, които да бъдат отпуснати експресно за този вид бизнес.

Средствата обаче минават през посредник на трета страна, най-често на търговски банки, които е трябвало да кредитират малкия бизнес с предоставените от ЕС фондове, добавяйки и собствено финансиране.

Според нов доклад на"Банкуоч" (Bankwatch), базирана в Прага неправителствена организация, търговските банки са задържали за себе си отпуснатите европейски заеми, подпомагайки собствената си ликвидност. По този начин парите не са стигнали до средния и малкия бизнес.

В доклада е изследван процеса на финансиране от 2008 г. до юни 2010 г. в четири страни – Чехия, Унгария, Полша и Словакия. През този период едва 0.001 процент всички представители на малкия и средния бизнес в тези страни са получили някакви заеми по линия на европейския пакет.

От 15 млрд евро, предоставени от ЕС, до момента ЕИБ е предоставила на посреднически банки само 74% от общата сума. В най-добрия случай само 69% от тези пари са отишли именно към представители на малкия бизнес. Нещо повече – онези, които са получили финансиране, са по-скоро не малък и среден бизнес, а среден бизнес, доближаващ се към критериите за голям.

В Унгария и Полша броят на отпуснатите заеми от този тип – кеш от ЕИБ чрез търговски банки – е намалял рязко през 2008 и 2009 г.

От неправителствената организация посочват, че е възможно този резултат да се дължи на факта, че търговските банки – посредници са затегнали условията за кредитиране.

В същото време представителите на малкия бизнес в региона продължават да срещат огромни трудности в достъпа до заемите от ЕИБ.

В ситуация, когато търговските банки трудно могат да осигурят евтини пари, те са се възползвали от предоставите им от ЕИБ фондове.

За тези банки явно е било по-лесно и по-евтино да разчитат на финансирането от ЕИБ колкото е възможно по-дълго, се посочва в доклада.

Така пакетът от стимули за малкия бизнес се оказват сериозен стимул за банките, които получават парите от ЕИБ.

Авторите на доклада отбелязват, че има данни за подобна тенденция при изразходването на целевото финансиране и в Западна Европа.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?