Големите вериги свалили цените на родните фирми, но вдигнали производството им

Само седмица след атаката срещу големите търговски вериги, които извивали ръцете на родните производители с условията си, социологическа агенция излезе с данни, че местното производство се пласира по-евтино и по-успешно в хипермаркетите.

Над 41 процента от българските производители са намалили цените на стоките си, предлагани в големите търговски вериги, показват данни от национално представително проучване за отношението на българските доставчици на хранителни стоки към европейските търговски вериги, съобщи БТА

Изследването е направено в периода 19 - 22 март 2012 г. и включва оценката на управители на 100 български фирми. Около 54 на сто от интервюираните производители са увеличили обема на производството си след съвместната си работа с търговските вериги, докато тези, които са го намалили, са само 15 процента, отбеляза управителят на социологическа агенция "Маркет линкс" Цветелина Стоянова. Тя цитира данни, според които 45 процента от българските доставчици са повишили качеството на предлаганите стоки.

Като положителни страни на съвместната работа с европейските компании, българските производители са посочили възможността за достигане на нови пазари в България и Европа, откриването на нови работни места и увеличаването на предлагания асортимент. Сред исканията на българските доставчици са по-добри търговски условия, данъчни облекчения и субсидиране.

Социологът Кънчо Стойчев и Съюз “Произведено в България” заявиха миналата седмица, че чуждите вериги държат ниски цени като "изяждат" печалбата на българските фирми производители, изнудвайки ги за отстъпки, които стигат от 40 до 70 процента от цената на продукта. Те обвиниха търговците, че водят родните производители към фалит и “помпат” безработицата. Стойчев призова правителството да приеме промени в Закона за конкуренцията, които да въведат понятието "злоупотреба със значителна пазарна сила".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?