Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Голямата смяна на доставчиците на ток за фирмите се отлага

ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-Про" запазват и дори свалят цените си и задържат повечето си клиенти

1 коментар
Голямата смяна на доставчиците на ток за фирмите се отлага

"Остават 5, 4, 3, 2, 1 дни до крайния срок за смяната на доставчика на ток за бизнес потребителите..." Горе долу така звучеше в началото на септември реклама на търговец на електроенергия, приканващ фирмите да се прехвърлят при него, след като бяха законово задължени от 1 октомври т.г. да мигрират еднопосочно от регулирания към свободния пазар на ток.

По-голямата част от фирмите, които са длъжни да напуснат държавно определяните цени на тока от тази дата, ще останат при досегашния си доставчик от регулирания пазар, сочи допитване на Mediapool сред електроснабдителните дружества и търговците на ток. Това обаче е преходен период, допустим най-късно до края на юни 2021 г. След тази дата небитовите потребители трябва да си изберат търговец от свободния пазар.

Приемът на заявленията от фирмите, които искат да се преместят от 1 октомври, приключи на 10 септември. Обобщени данни за количеството клиенти, които са решили да сменят доставчика си от регулирания пазар и евентуално кои търговци са привлекли най-много нови потребители, обаче все още няма. Причината е, че процедурата продължава. Подаваните и обработвани сега документи ще станат договори от 1 ноември 2020 г., но процесът със смяната може да продължи до края на юни 2021 г.

Оставането на фирмите при досегашните им доставчици, на уж различни от регулираните им цени, но фактически същите и дори по-ниски, и по типови договори беше допуснато в закона, за да не стане така, че по-неориентираните да се окажат накрая при доставчик последна инстанция. Такива са трите електроснабдителни дружества ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-Про" и цените им са значително по-високи от тези на регулирания и на свободния пазар.

Тромави процедури и сравняване на оферти до откат

Точно това и се случва. Фирмите предпочитат да отложат за следващото лято кой измежду 49-те лицензирани търговци на ток да изберат. На много от фирмите не им се занимава да искат оферта от всеки от регистрираните търговци на ток и да ги сравняват, за да изберат най-евтината. Търговците едва от 1 януари 2021 г. ще са длъжни да обявяват цените си през създадена от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) онлайн сравнителна платформа. Те бяха против подобен подход, тъй като предпочитат да изготвят индивидуални оферти според потреблението на потенциалните им клиенти.

Тези доставчици в момента срещат трудности с процедурите по миграцията на потребители, свързани на ниско напрежение, от регулирания към свободния пазар.  

Един от проблемите е първоначалната регистрация на новия клиент на свободния пазар, което си е бумащина и трябва да се извърши от новия търговец. А електроснабдителните дружества предлагат на клиентите, оставащи при при тях с типови договори, да свършат тази работа служебно, което е облекчение при излизането от регулирания пазар.

"Връщат се списъци с клиенти, има спорове дали са подписани договорите и имат ли фирмите задължения към предишните си доставчици, има проблеми с базата данни на електроразпределителните дружества", коментира пред Mediapool Соня Кадиева, председател на Асоциация "Свободен енергиен пазар" (АСЕП) и собственик на търговец на ток.

Липсата на задължение към стария доставчик при смяната с новия също е сред факторите, които задържат клиентите, макар и временно – до юли 2021 г., при доставчика от регулирания пазар, но при различни цени. Освен това ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-Про" имат дългогодишни данни за досегашното потребление на тези клиенти и на тази база лесно могат да направят калкулации за изгодни цени и да "оберат" повечето обекти с потребление близко до битовото.

Проблеми и недомислици

Председателят на АСЕП недоумява и защо тези три дружества работят с автоматични имейли и упълномощени лица, което силно затруднява комуникацията и кореспонденцията по прехвърлянето на клиенти.

Според Кадиева търговците на ток ще знаят реалния брой на новите си клиенти едва на 1 октомври, което затруднява плановете им за покупка на електроенергия. Това на свой ред пречи на доставчиците да предложат най-добрите цени на своите клиенти и предпочитат да се презастраховат с по-високи тарифи. Причината е, че ако планират по-малки количества, а в крайна сметка се нуждаят от по-големи, доставчиците ще трябва да купуват енергията в последния момент по-скъпо, защото нарушават балансите в системата. И обратното – ако купят предварително повече енергия, а им трябва по-малко, ще се наложи да я продават на по-ниски цени, защото създават излишък в потоците.   

От тази гледна точка Кадиева посочва като друг съществен проблем възможността клиентът всеки месец да може да сменя доставчика си. Макар търговците да сключват едногодишни договори с новите си клиенти, Законът за енергетиката им позволява да сменят търговеца си без никакви неустойки.

"Разбираме, че КЕВР по този начин се стреми да защити интересите на потребителите и мотивът е търговците да си предвидят риска, но се нарушават нашите бизнес планове и в крайна сметка клиентите са потърпевши с по-високи цени", коментира тя.

Кадиева отбеляза, че нейната фирма дори е била санкционирана за това, че в своите договори предвижда неустойка при предсрочното им прекратяване, но такава възможност трябва да има, защото иначе процесът по смяната на търговците става неконтролируем.

Досегашните доставчици със същите и по-ниски цени за бизнеса

Какви в крайна сметка са цените на търговците на свободния пазар ще стане видно за всички едва от следващата година на онлайн платформата.

Трите електроснабдителни дружества ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-Про" обаче са длъжни да обявят своите тарифи по типовите договори до 25 септември.

В петък това сториха доставчикът за Североизточна България "Енерго-Про", снабдителят в Югоизточна България и на компанията ЧЕЗ, обслужваща Западна България.

От обявените от "Енерго-Про" цени става ясно, че дори са малко по-ниски от определените им от КЕВР за регулирания пазар за стопанските потребители. С изключение на нощната тарифа, която е със стотинка по-висока, цените за върхова и дневна енергия са под държавно утвърдените.

От публикуваните от ЕВН цени от 1 октомври за бизнеса става ясно, че дружеството запазва досегашните си цени за стопанските потребители на ниско напрежение, само еднотарифната енергия леко поскъпва.

От "ЧЕЗ Електро България" публикуваха своите тарифи за типовите договори чак вечерта в петък. От тях става ясно, че са разработени четири ценови продукта - за клиенти с еднотарифно отчитане. както и три с двойно и тройно тарифно мерене, в зависимост от потреблението им в различните часове на денонощието.

"Цените в различните видове продукти са съобразени със спецификата на потребление на съответния обект и отговарят на изискванията на бизнеса за оптимизиране на разходите за електроенергия. В цените е включена стойността на закупената на свободен пазар електроенергия, както и разходите за балансиране на потреблението на клиентите в стандартната балансираща група на "ЧЕЗ Електро", пише в съобщението на дружеството.

Обявените цени от ЧЕЗ обаче не включват компонентата задължение към обществото, която е малко над 2 стотинки. Повечето тарифите на доставчика в Западна България също излизат по-ниски от досегашните регулирани за стопанските потребители. Изключение прави нощната тарифа, където има поскъпване с около 3 стотинки за киловатчас.

Така статуквото практически се запазва в очакване на края на юни 2021 г., а не е изключено и тогава търговците на трите електроснабдителни дружества да успеят да привлекат по-голямата част от фирмите. Което може да превърне либерализацията във формална и на хартия.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

1 коментар

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.  1. д-р Мирослав Балчев
    #1

    Четох два пъти статията - единия път по-бързо, втория - по бавно. Единственият въпрос, който възникна в мен беше: Кому е нужна цялата тази врътня? Сигурно съм много неинформиран. Моля, насочете ме към някой портал, където с думи прости да се обясни защо трябва да го правя и какво ще промени тази смяна със сигурносг. А не хипотетична и символична промяна. Кое ми гарантира, че нещата ще се случват по-добре по същите кабели и жици. Да не би да ми прекарат нови кабели или да ми изградят нов трафопост?!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.