Горанов обеща ръст на учителските заплати догодина и добавки към ниските пенсии

Министърът на финансите Владислав Горанов, сн. БГНЕС

Финансовият министър Владислав Горанов обяви в петък, че обещаните от премиера 20 млн. лева за учителите ще бъдат дадени като еднократно възнаграждение, а от 1 януари идната година със сигурност ще има увеличение на учителските заплати. Той поясни, че ще стане ясно какво ще е увеличението, след като се изготви проектобюджетът за 2016 година.

Горанов също така е оптимист, че при това изпълнение на бюджета ще може да се заделят пари за коледни добавки на най-бедните пенсионери. ”Полагаме всички усилия това, което направихме в края на миналата година и пролетта за Великден, да успеем да го направим и за тази Коледа и то с подобен мащаб”, каза Горанов и уточни, че са необходими около 50 млн. лв.
За миналата Коледа и Великден пенсионерите с пенсии до 286 лева, колкото е линията на бедността, получиха по 40 лева над пенсиите си.

Горанов посочи, че все още е рано да се определи какъв ще е дефицитът в държавния бюджет. По думите му има два основни риска пред изпълнението на бюджета и те са свързани най-вече със силовите министерства и с успешното приключване на оперативните програми и огромното струпване на разходи до края на годината, част от които няма да могат да бъдат възстановени в рамката на 2015 г. от ЕС.

”Със сигурност ще бъдем под предварително планирания за 2015 г. дефицит”, каза Горанов.

По думите му предложението на Реформаторския блок /РБ/ за вдигане на долния праг за регистрация по ДДС няма да доведе толкова до изсветляване на бизнеса, колкото до загуба на ДДС. По думите това, което предлагат Реформаторите единствено е насочено към отчетността на бизнеса.

”Приходната администрация би била щастлива заради намаляването на боря на контрагентите, с които работи”, каза Горанов. По думите му загубата от така предлаганата мярка ще е около 150 млн. лв.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?