Гръцката "Актор" избрана да строи отсечка от "Тракия"

Гръцката "Актор" избрана да строи отсечка от "Тракия"
Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) е класирала на първо място гръцката "Актор" в търга за строителство на Лот 3 на магистрала "Тракия" – Нова Загора-Ямбол. Решението на тръжната комисия е публикувано на сайта на агенцията.

"Актор" поиска 111.644 млн. лева без ДДС за изграждането на 35.7-километровата отсечка, при заложен от пътната агенция бюджет на поръчката 108 млн. евро. Още 10 компании подадоха оферти, четири от които бяха отстранени на първия етап от процедурата.

Изборът на "Актор" от АПИ трябва да бъде потвърден от Управляващия орган на Оперативна програма "Транспорт" в транспортното министерство, тъй като проектът се финансира с пари от еврофондовете.

Междувременно в пътната агенция бяха отворени техническите оферти за изграждането на последната недостроена отсечка от "Тракия" – Лот 4, Ямбол – Карнобат. Очаквано тя да предизвика най-голям интерес сред строителните фирми. Оферти подадоха 13 компании и сдружения. В търга за Лот 2 офертите бяха 8, а в този за Лот 3 – 11.

В надпреварата се включи обединение между словенска и унгарска фирми – "Приморие – Евро Асфалт". Унгарската "Евроасфалт" е специализирана в пътното строителство и досега не е присъствала на българския пазар. Словенската "Приморие" заедно с "Хидроинженеринг" – Словения и българската "Балкансторй" изгражда пречиствателна станция в Балчик за 4.3 млн. евро. Проектът е по програма ИСПА.

Интерес към строителството на "Тракия" заяви и една от големите италиански строителни компании – "Балдасини-Тоньоци-Понтело Конструциони Дженерали", позната като БТП. Тя се е сдружила с българската "Агромакс" – Благоевград.

Оферта подаде и азербайджанската "АЗВИРТ". Тя е специализирана в изграждането на пътни съоръжения и работи предимно в родината си. На предишния търг за отсечка от 'Тракия" оферта подаде друга азербайджанска фирма – "Азеркорпу", но бе отстранена заради несъответствие с изискванията на възложителя.

Победителят в търга за Лот 2 (Стара Загора – Нова Загора), Обединение "Магистрала Трейс", участва и в търга за последния лот на магистралата.

Сдружението с водещ партньор "Трейс груп холд" спечели конкурса за Лот 2 с оферта от 137.868 млн. лева. От пътната агенция съобщиха, че в сряда ще подпишат Протокол образец 2а, който съгласно Закона за устройство на територията дава възможност за откриване на строителна площадка и определяне на строителна линия и ниво за строителство. По този начин ще бъде даден реалният старт на изграждането на Лот 2 на "Тракия”.

"Актор", която най-вероятно ще строи Лот 3, е подала оферта и за последната отсечка от "Тракия".

Останалите участници в търга са австрийските "Щрабаг" и "Албине Бау", гръцката 'Терна" в съдружие с местната "Сиенит", испанската "Рубау" в обединение с "Пътстрой", обединение между местната "Балканстрой" и македонската "Гранит", Обединение "Тракия IV", в което влизат "Холдинг Пътища", "АБВ", Хасково, "Галчев Инженеринг" и "Пътстройинженеринг Т". Оферти са подали и сдруженията "Български автомагистрали Кабиле" (с участието на "Главболгарстрой") и "АБСКИ-Тракия", в което влизат хърватската "Конструктор" и "Асфалт Бетон София".

Комисията има 45 дни да провери техническите оферти на кандидатите и да насрочи дата за отваряне на ценовите оферти.

Общата дължина на Лот 4 е 49 км. Прогнозната стойност на строителството е 247 млн. лв. без ДДС. Участъкът трябва да бъде изграден за 28 месеца.

Освен пътя в участъка е предвидено да бъдат изградени мостове над реките Тунджа, Мараш и Мочурица, а също и няколко надлеза и подлеза при пресичанията им със селскостопански пътища.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес