Гръцките фермери готвят нова блокада на границите и пътищата

Миналогодишният близо 20-дневен ад за шофьорите на тирове заради блокираните от гръцките фермери българо-гръцки граници, е на път да се повтори. От Главна дирекция "Гранична полиция" съобщиха в сряда, че от 15 януари 2010 г. гръцките гранични пунктове може да бъдат блокирани от земеделски производители.

По данни на гръцката полиция, ефективните стачни действия първоначално ще продължат 5 дни. Миналогодишните блокади започнаха по същия начин – с предварително обявени 4-дневни протести, които продължиха около 20 дни.

Стачкуващите може да блокират на отделни места и вътрешния трафик в Гърция, уточняват от "Гранична полиция".

По време на миналогодишните протести на гръцките фермери по границите с Гърция се образуваха километрични опашки, като най-тежко бе положението на пункта Кулата – Промахон. Шофьорите престояха там с дни. Най-тежкото изпитание за българските фирми за превоз обаче беше, че над 350 шофьори стояха блокирани по гръцките пътища без никакви хигиенни условия, а някои и без достъп до храна

"Нахалството на гърците преминава границите на добрия тон и ние в отговор ще блокираме граничните пунктове 15 дни преди Великден, за да им провалим износа на агнешко и туристическия сезон", заяви пред Mediapool Красимир Лалов от Конфедерацията на сдруженията в автомобилния транспорт (КСАТ).

"Как може една страна да си позволява да нарушава европейски правила безнаказано?", запита Лалов и припомни, че за южните ни съседи нямаше последствия, въпреки финансовите и моралните загуби за българските фирми вследствие на блокадите през 2009 г..

"Предупреждаваме, че имаме възможност и ще го направим – ще блокираме гръцките граници преди Великден, когато гърците активно изнасят агнешко месо, а туристите се насочват към страната им", каза Лалов.

В деня, обявен за начало на блокадите – 15 януари, официално ще бъде открит третият граничен пункт между България и Гърция – Златоград – Ксанти, в местността "Свети Костадин". На откриването ще присъстват премиерите на двете страни – Бойко Борисов и Георгиос Папандреу. Още не се знае дали събитието ще е съпроводено с протести на гръцките фермери заради несъгласие с провежданата от правителството им политика в сектора.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес