Часове преди пристигането на Волфганг Шойбле в Атина

Гръцкият парламент прие болезнените съкращения в държавния сектор

Германският финансов министър не изключва Гърция да получи още финансова помощ след 2014 г.

Гръцкият премиер Андонис Самарас и германският финансов министър Волфганг Шойбле

Гръцкият парламент прие късно през нощта срещу четвъртък пакета закони за преструктуриране на държавния сектор - непопулярните мерки за икономии, изисквани от международните кредитори на страната. Новите закони постилат пътя за масови съкращения в държавния сектор на изпадналата в тежка криза Гърция. Те бяха задължително условие за превеждането на поредния живителен транш от спасителния пакет за страната в размер на 6,8 милиарда евро от Европейския съюз и Международния валутен фонд.

Вотът бе първи важен тест за правителството на премиера консерватор Андонис Самарас, откакто най-малкият партньор в управляващата коалиция, Демократичната левица, я напусна миналия месец в знак на протест срещу планираното закриване на държавното радио и телевизия. Сега кабинетът е подкрепян само от десноцентристката партия Нова демокрация на Самарас и социалистите от ПАСОК.

Всички текстове са били одобрени със 153 гласа /това са гласовете на двете управляващи партии/ и само един текст е бил подкрепен от 152 депутати, след като представител на социалистите е гласувал против предвидените съкращения в общинската полиция, а друг е отсъствал, като казал, че няма да подкрепи текстовете за уволнения на учители. При гласуването от залата са отсъствали и лидерът на Демократичната левица ДИМАР Фотис Кувелис, двама представители на опозицията от СИРИЗА и двама независими депутати.

Пакетът включва съкращаването или прехвърлянето на работните места н 25 000 държавни служители, предимно учители и общински полицаи.

Последната седмица бе белязана от почти всекидневни демонстрации и стачки против новите мерки. Около 5 000 души протестираха мирно пред парламента преди гласуването. Те скандираха лозунги против мерките за икономии.

Разбирам напълно трудностите, пред които е изправен народът на Гърция в тази голяма криза, но съм убеден, че следваният от нас път е правилен, заяви финансовият министър Янис Стурнарас.

Броени часове преди гласуването пък премиерът Самарас обяви първото намаляване на данък от началото на кризата преди четири години. От август данък добавена стойност (ДДС) за ресторантите, баровете и кафенетата ще бъде понижен от 23 на 13 процента с цел насърчаване на туризма - ключов сектор за гръцката икономика. Самарас обяви новината в изненадващо телевизионно изявление, в опит да успокои духовете преди гласуването в парламента.

Показан по грешка по телевизиите клип, на който премиерът се обърква при първоначалния си опит да прочете декларацията, след което се псува, бързо стана хит в социалните мрежи.

Волфганг Шойбле не изключва нова финансова помощ за Гърция

Критично важното гласуване се състоя броени часове преди на посещение в Гърция да пристигне германският министър на финансите Волфганг Шойбле. Преди визитата Шойбле изрази надежда, че гръцкото правителство ще продължи курса на оздравяване на икономиката, който предвижда болезнени антикризисни реформи. Германският финансов министър подчерта, че разбира добре протестите на гърците против мерките за икономии, но че последните са необходими за доброто на страната.

Шойбле не изключва възможността Гърция да получи допълнителна финансова помощ, след като приключи сегашният спасителен план. "Когато одобрявахме финансовия пакет за Гърция ясно казахме, че след като изтече текущият спасителен план през 2014 г., ще видим дали Гърция се нуждае от нова помощ. Тогава ще обсъдим нов план или ще бъдат взети допълнителни мерки", посочи германският финансов министър в интервю за германската телевия ZDF, като увери, че няма да има ново "подстригване" на гръцкия дълг.

Над 4000 полицейски служители дежурят в Атина в четвъртък заради посещението на Шойбле. Демонстрациите в центъра са забранени, полицията огради парламента и главния площад Синтагма от протестиращите в мерки за сигурност, които са по-обширни от тези за правителствени ръководители. Натоварените метростанции в центъра на града също са затворени, а рестрикции в трафика са наложени по пътя от Атинското международно летище до столицата.

70-годишният Шойбле е смятан в Гърция за стратег на строгите мерки за икономии и често е бил критикуван от протестиращите.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?