Гърция няма да прилага нови мерки за икономии през тази и следващата година

Янис Стурнарас

Гръцкият финансов министър Янис Стурнарас заяви, че няма да се налага Гърция да въвежда нови мерки за икономии във вид на намаляване на заплати и пенсии през 2013 и 2014 г., при условие че бъде изпълнен графикът за намаляване на бюджетния дефицит.

В интервю за в. "Вима" Стурнарас каза, че министерството на финансите разглежда начини за поощряване на данъкоплатците с определени привилегии, ако представят в данъчните инспекции квитанции за платени от тях стоки и услуги, които доказват съответствието между годишните им доходи и разходи.

По думите на министъра, след предстоящото експериментално намаляване на ДДС в заведенията от 23 на 13 процента от 1 август, което се очаква да стимулира потребителското търсене и да увеличи постъпленията в хазната, следващата непосредствена цел е намаляването на осигурителните вноски на гражданите, свеждането на данъчните коефициенти до конкурентоспособно равнище в сравнение със съседните страни, както и намаляване на косвените данъци веднага щом финансовата ситуация позволи.

Министърът заяви, че дефицитът на финансите след юли 2014 г. ще бъде "достатъчно малък, за да създаде някакъв проблем".

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани