Проектът на ЕС "Източно партньорство" започва със среща на върха във Вилнюс

Грузия парафира споразумението си за асоцииране с ЕС

Акцентът в срещата - украинският отказ от споразумение

Грузия парафира споразумението си за асоцииране с ЕС

Грузия парафира днес текста на споразумението си за асоцииране с ЕС. Това стана в четвертък на церемония влитовската столица Вилнюс в рамките на започващата среща на върха на "Източното партньорство".

Документът бе парафиран от грузинския заместник-министър на външните работи Давид Залкалиани, който бе ръководител на делегацията за тригодишните преговори с Брюксел. Пред репортери Залкалиани заяви, че това е "историческо събитие за Грузия". Представители на ЕС и Грузия очакват окончателното подписване на споразумението да стане до септември догодина, посочва руската агенция.

Лидерите на Европейския съюз и на техните партньори от Източна Европа ще обсъждат днес и утре във в литовската столица своето търговско и политическо сближаване. България е бъде представена на срещата от президента Росен Плевнелиев.

Важен акцент по време на срещата, естествено, ще е отказът в последния момент на Украйна да се откаже от подписването на своето споразумение за асоцииране към съюза. Въпреки това във Вилнюс ще присъства и украинският президент Виктор Янукович, който обеща да разясни причините за отказа.

Преди началото на срещата еврокомисарят по разширяването и европейската политика на добросъседство Щефан Фюле заяви, че ЕС е готов да поднови подготовката за подписването на споразумението за асоцииране на Украйна, когато тя е готова за това, предаде Асошиейтед прес. Агенцията цитира изявление на украинския вицепремиер Серхий Арбузов, че неговата страна "се нуждае от Европа, от европейски курс", с което той дава знак, че решението за отказ от подписване е временно.

Европейският съюз стартира през май 2009 г. програмата "Иточно партньорство" в опит да подкрепи демократичните и икономическите реформи в шест държави от Източна Европа и Южен Кавказ: Армения, Азербайджан, Беларус, Грузия, Молдова и Украйна. Институциите в Брюксел предвидиха 2,5 милиарда евро за периода 2010-2013 г. за финансирането на тези цели. Парите се изразходват за създаване на демократични държавни институции, защита на околната среда, реформи в промишлеността, енергийна сигурност и борба с бедността.

Ползите за шесте страни включват по-голяма икономическа интеграция с ЕС - евентуално сключване на споразумения за достъп до пазарите на ЕС, сваляне на двустранните бариери за внос и износ на стоки, достъп до финансови услуги в страните от ЕС, визови облекчения и възможност за отменяне на визите.

В замяна на по-лесния достъп на стоки и граждани от партньорските страни ще има също ползи и за ЕС. Шестте държави трябва да въведат правила за борба с корупцията, организираната престъпност и трафика на хора, наркотици и оръжия. Компании от ЕС трябва да получат по-лесен достъп до пазарите на тези държави с население около 75 милиона общо. Освен това по-близките връзки с региона би повишил сигурността на енергийните доставки за Европа.

Освен Грузия във Вилнюс и Молдова ще парафира приключването на преговорите си по своите търговски споразумения с ЕС. В литовската столица ще бъде сключено споразумение с Азербайджан за облекчено издаване на визи за гражданите на кавказката република (по-малко необходими документи и по-ниски такси). На Грузия ще бъде предоставено сътрудничество в справянето с кризи, а с Украйна ще приключи подготовката на споразумение за сътрудничество във въздухоплаването, предаде Ройтерс.

Защо Украйна спря евроинтеграцията си?

Президентът на Украйна Виктор Янукович ще разясни по време на срещата на върха на Източното партньорство във Вилнюс причините за прекратяването на подготовката за подписване на споразумение за асоциация на Украйна с Европейския съюз, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

Само седмица преди срещата на върха правителството на Украйна обяви, че замразява подписването на споразумение за асоцииране с ЕС. Тогава премиерът Микола Азаров заяви, че това се дължи единствено на икономически съображения и подчерта, че решението не поставя под въпрос европейската ориентация на страната му. Във вторник обаче той за пръв път призна, че Украйна е била разубедена да подпише от Русия. Москва оказва натиск на Киев да се присъедини към създадения от Русия Митнически съюз заедно с други бивши съветски републики, отбелязва Франс прес.

Янукович заяви преди да замине за Вилнюс, че не може да прогнозира срок за сключване на споразумението с Европейския съюз. "Въпросът за подписването на споразумението за асоциация безспорно не е изключено от дневния ред. Но сега не можем да отговорим на въпроса кога ще стигнем до него", посочи президентът. По думите му това ще зависи от напредъка на подобряването на отношенията с Русия.

"Декември ще покаже. Не искам да кажа, че сто процента ще решим всички въпроси с Русия, но съм убеден, че за определен период от време ще направим това, било през декември, било през януари или по-нататък", добави украинският държавен глава.

Янукович отбеляза, че е бил готов да подпише споразумението за асоциация дори във Вилнюс, ако Украйна е имала стабилизационен фонд. По думите му Украйна се нуждае от много сериозна подкрепа. "Според различните оценки става въпрос за различни суми. Всяка година не по-малко от 20 милиарда долара. А за периода до 2017 г. са необходими около 160 милиарда долара", заяви президентът, като напомни, че условията на споразумението за асоциация предвиждат само техническа помощ в размер на 610 милиона евро.

Същевременно той посочи, че Русия е предявила претенции затова, че Украйна не е съгласувала с Руската федерация въпроса за асоциирането си с ЕС и това не съответства на стратегическите отношения между двете страни. "Правителството на Русия много сериозно обмисля въпроса за намирането на компромисен вариант, след като нещата засягат и трите страни, и тези въпроси ще бъдат поставени за разглеждане във формата Украйна-Руската федерация-ЕС", заяви още украинският държавен глава.

Тимошенко призова ЕС да не поставя условия за споразумението с Украйна

Същевременно бившият украински премиер Юлия Тимошенко призова Европейския съюз да не поставя предварителни условия за подписването на споразумението за асоцииране на бившата съветска република.

"Ако под натиска на масовото излизане на украинците на всички европлощади в Украйна и чужбина Янукович в последния момент все пак реши да подпише договора, за което има оскъдна надежда, аз ви моля да подпишете документа без каквито и да било колебания и условия, включително засягащи моето освобождаване", пише Тимошенко в обръщение до европейските лидери, разпространено от дъщеря ѝ Евгения.

ЕС поставя като предварително условие за сключването на спогодбата изпращането на Тимошенко, която изтърпява присъда от 7 години затвор за злоупотреба със служебно положение, на лечение в Германия. Според съюза присъдата на бившия премиер е политически мотивирана и е пример за избирателно правосъдие.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Къде му е мястото на Бойко Борисов?