Демонстрациите в Киев не спират, милицията отговори със сълзотворен газ

ЕС заяви, че предложението към Украйна е в сила, и осъди позицията на Русия

"Газпром" попари надеждите на Киев за по-евтин газ

Херман ван Ромпой, Жозе Барозу и между тях - украинският президент Виктор Янукович

Докато в центъра на Киев демонстрациите срещу решението на властите да направят остър завой от европейска интеграция към заздравяване на връзките с Москва, Европейският съюз обяви в понеделник официално, че предложенията към Украйна остават в сила, и остро осъди руския натиск върху украинското ръководство.

По същото време руският газов монополист "Газпром" опроверга твърденията на украинския премиер, че е договорено понижаване на цената на газовите доставки за Украйна.

Ромпой и Барозу: Наясно сме с външния натиск върху Украйна

В общо изявление председателите на Европейския съвет и на Европейската комисия Херман ван Ромпой и Жозе Барозу посочиха, че предложенията към Украйна за подписването на споразумение за асоцииране с ЕС са все още в сила. По думите им, за да бъде подписано споразумението, от което Киев се отказа миналата седмица, се изискват усилията на украинското политическо ръководство. Барозу и Ромпой определят предложеното на Украйна споразумение като "най-амбициозното досега, което дава най-добрите възможности" за украинската икономика и за бъдещето на украинското общество.

ЕС остава в готовност за повече откритост и повече подкрепа към онези, които желаят да предприемат реформи и модернизация, заявяват Барозу и Ромпой, цитирани от БТА. Те добавят, че са "наясно с външния натиск над Украйна". Според тях краткосрочните обстоятелства не би следвало да влияят на дългосрочните ползи, които партньорството с ЕС би донесло. Все пак ЕС не може да наложи на Украйна, както и на никого друг от своите партньори, да избере между него или друг регионален партньор, се посочва в изявлението.

Украйна следва сама, свободно, да реши какви връзки желае с ЕС. Украинските граждани отново показаха в последните дни, че напълно разбират и подкрепят историческата природа на европейското асоцииране, добавят Барозу и Ромпой, след което изразяват силно несъгласие с позицията на Русия и свързаните с това нейни действия.

"Ние решително осъждаме руската позиция и действията в това отношение. Споразумението за асоцииране цели развитието на нашите съседи към модерна и напредничава демокрация, основана на върховенството на закона. По-силните връзки с ЕС не са за сметка на отношенията на нашите източни партньори с техните съседи, например Русия", се посочва в текста. По думите на Барозу и Ромпой, Източното партньорство цели полза за всички.

ЕС остава в готовност да изясни на Русия общата полза от повишаването на търговския обмен със своите съседи, при пълно спазване на суверенитета и независимостта на страните от Източното партньорство. ЕС очаква заседанието във Вилнюс тази седмица, на което ще бъде дадена оценка на ситуацията и ще бъдат предприети по-нататъшни стъпки по Източното партньорство, се допълва в общото изявление на Барозу и Ромпой.

Янукович все пак ще отиде във Вилнюс

Украинският президент Виктор Янукович възнамерява да отиде влитовската столица Вилнюс за срещата на върха "Източно партньорство" на 28-29 ноември, заяви в понеделник украинският външен министър Леонид Кожара. Той подчерта, че Киев "не се отказва от евроинтеграцията".

"Украйна не се отказва от подписване на споразумението за асоцииране. Говорим за спиране на процеса на подписване, за това, че към днешна дата, 25 ноември, и двете страни - и Украйна и Европейския съюз - не са готови за този акт", каза той.

Сблъсъците продължават

Сблъсъците между милиция и протестиращи, предизвикани от решението на украинското правителство да се откаже от преговорите за асоцииране към Европейския съюз, продължават и в понеделник, съобщават осведомителните агенции.

Подобно на стълкновенията през уикенда, униформените са атакували демонстрантите край зданието на правителството със сълзотворен газ и палки в опит да проникнат в палатковия лагер, издигнат на Европейския площад от привържениците на опозицията. Хората обаче са образували жива верига и са започнали да замерят силите за сигурност с различни предмети. Някои дори са опитвали да свалят шлемовете на полицаите, допълва РИА "Новости".

Засега няма данни за пострадали при сблъсъците.

"Ще продължавама акцията дотогава, докато не бъда подписано споразумението с ЕС за асоцииране. Искаме оставката на правителсдтвото и отмяна на решението му за спиране на евроинтеграцията", заяви присъстващият на протеста лидер на опозиционната партия "Удар", боксьорът Виталий Кличко.

Радио "Свобода" съобщава, че подходите към правителствената сграда са прекъснати с железни заграждения. В съседните дворове се намирали над десет автобуса с бойци от украинските специални части.

По-рано бе съобщено, че заради вчерашния опит за щурмуване на сградата на Министерския съвет от протестиращите са възбудени наказателни дела за "Хулиганство" и "Неподчинение на служители на правоохранителните органи".

В същото време депутати от украинската опозиционна партия "Батькивщина" поискаха прокуратурата да образува дело за превишаване на властта и служебните пълномощия от страна на премиера Николай Азаров. Народните представители твърдят, че правителството е нарушило конституцията на Украйна, тъй като в член 11 от Закона за принципите на вътрешната и външна политика, като основен приоритет е определена интеграцията на страната в европейското политическо, икономическо и правово пространство с цел получаване на членство в ЕС.

"Газпром" не бил обещавал нищо

"Газпром" не е обещавал на Киев промяна в цената на природния газ. Това обяви в понеделник официалният представител на руския концерн Сергей Куприянов. Той каза, че не знае нищо за промени в газовия договор между двете страни и посъветва журналистите да се обърнат за разяснение към украинския премиер Николай Азаров. "Ние не коментираме тази информация" , каза Куприянов, цитиран от руската секция на ББС.

В неделя вечер в интервю за телевизионния канал ICTV украинският министър-председател каза, че Москва е съгласна да преразгледа условията по газовия договор. "В общи линии сега имаме такова обещание", каза Назаров и добави, че Киев се надява то да бъде реализирано в хода на преговорите.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа