Х. Митрева: Не е реалистично да се вдигат пенсии от 1 юли

Х. Митрева: Не е реалистично да се вдигат пенсии от 1 юли
Към момента не е много реалистично да се мисли за увеличение на пенсиите от 1 юли, защото няма достатъчно приходи в Националния осигурителен институт (НОИ), прогнозира управителят на НОИ Христина Митрева и допълни, че все пак дали ще има подобно увеличение, зависи от правителството.

"Наистина правителството пое ангажимент, ако има съживяване на икономиката и ако пазарът на труда се активизира, от 1 юли да бъдат увеличени минималните доходи, т. е. минималната работна заплата и минималните пенсии, но това не е твърд ангажимент, тъй като все още нямаме нито съживяване на икономиката отчетено, нито пък пазарът на труда можем да говорим, че се е активизирал", коментира Митрева в неделя пред БНР.

Тя припомни ангажимента на правителството да увеличи от 1 юли вдовишката добавка от 20 процента на 25 процента и да отпусне добавка за старост за пенсионерите над 75-годишна възраст. "Но при положение, че няма никакво увеличение на доходите, а в крайна сметка приходите от вноски са тези, които могат да гарантират разходи за увеличаване на добавката, вдовишката добавка и добавката за старост, това всъщност е причината тази мярка да се отложи за 2012 г.", коментира Христина Митрева.

Някои публикации, че пенсиите могат да се увеличат от 1 юли с 1.9 на сто, засега са "една мечта", коментира тя.

Не можем да говорим за финансово стабилизиране на пенсионната система, ако мислим само за увеличаване на разходите, а не как да увеличим и приходите от осигурителни вноски. Защото в момента държавата участва с около 60 процента във финансирането на разходите за пенсии и на краткосрочните обезщетения, а това са разходи, които идват от данъците, поясни управителят на НОИ.

Тя каза, че заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество в петък е започнала дискусията за усъвършенстване на пенсионния модел. Общо е мнението, че не трябва да има по-нататъшно намаление на осигурителната вноска. Напротив, след години може да се мисли за постепенно увеличаване на вноските, така че все по-голяма част от разходите за пенсии да се покриват от осигурителни вноски, каза Христина Митрева. Правителството и социалните партньори са се обединили и около тезата, че трябва да се запази солидарността на пенсионната система, тоест, .да се ограничи броят на бедните възрастни хора, както и да се подобри финансовата стабилност на пенсионната система.

"За да постигнем обаче тази адекватност на пенсиите, трябва да минем и през редица непопулярни мерки", каза Митрева, като на първо място е увеличението на доходите и на вноската. "Само високи доходи могат да гарантират високи пенсии. Не може да се очаква да се осигуряваме на 240 лева заплата и да искаме висока пенсия. Просто няма такава система, която да дава високи пенсии при ниски доходи", каза управителят на НОИ. "Второто нещо е заетостта. Трябва да има един активен пазар на труда, който да гарантира пълна заетост", добави тя.

Митрева подкрепи идеята да се криминализира невнасянето на осигурителните вноски, защото много работодатели не ги внасят и по този начин работниците са потърпевши. Митрева обаче коментира, че това трябва да се направи така, че да не накара работодателите съвсем да решат да преминат в сивия сектор на икономиката.

Разработени са 4 варианта за промени в условията за пенсиониране, каза Митрева и изтъкна, че хората трябва да са наясно защо са необходими непопулярни мерки.

Управителят на НОИ посочи, че майки, които които не са спазили осигурителното законодателство, ще бъдат санкционирани. Тя коментира случаите, при които майки са попълвали декларации, че когато дават децата си в детско заведение, те ще уведомят в 3-дневен срок работодателя, защото работодателят им разрешава отпуск за отглеждане на малко дете по Кодекса на труда, чл. 164, а НОИ отпуска обезщетение за отглеждане на малко дете в размер на минималната работна заплата 240 лева.

"Тези майки са били недобросъвестни по отношение на тяхното задължение и НОИ не може да насърчава неспазването на осигурителното законодателство. Иначе никога няма да въведем правила и никога няма да станем една добра държава, в която да се знае, че всеки, който има задължения, трябва да ги спазва, а всяка институция, която трябва да дава права, трябва също по този начин коректно да дава тези права", коментира Христина Митрева.

Тя се съгласи с констатацията, че хората, които правят големите злоупотреби и измами, не се хващат и не се наказват, а майки, допуснали такива осигурителни нарушения, няма как да избегнат санкция.

"Но аз работя в такава институция и моето задължение е да следя за спазването на осигурителното законодателство...Аз смятам, че ние наистина трябва да бъдем безкомпромисни по цялата верига, а не да избираме избирателно. На мен също ми е много трудно да взимам такива решения, особено за майките, особено в случаите, когато се гледат малки деца, но все пак това е част от моята работа и от работата на института", заключи Христина Митрева.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес