Намаляването на осигуровките беше грешка

Намаляването на осигуровките беше грешка
Управителят на НОИ Христина Митрева заяви във вторник, че намаляването на осигуровките с 2 процентни пункта от началото на тази година се е оказало грешка и тази мярка не е изпълнила целите си.

“Смяташе се, че в криза това намаление на вноските с два процента може да доведе до запазване на работни места и до запазване на доходите на хората, които работят в момента. За съжаление и този път не се случи. Нито се запазиха работни места, нито пък доходите на работещите. Статистиката показа, че това не беше добра мярка и критиката на синдикатите, на част от опозицията, са основателни“, коментира Митрева пред БНТ.

Понижаването на осигурителната тежест беше лайтмотив в предизборната програма на ГЕРБ от май миналата година. В нея бе залегнало “намаляване на осигурителната тежест с до 5%, с цел оставяне на повече разполагаеми средства у бизнеса и работниците“. Според авторите на програмата “ефектът от тази мярка е незабавен и стимулира запазването и създаването на работни места“.

Според Митрева обаче правителството е разбрало, че не трябва да има по-голямо намаление на вноските. Митрева допълни, че когато се е правила програмата на ГЕРБ, тя не е участвала и че винаги е имала ясно изразена позиция по въпроса и не я е крила.

“Намаляването на осигуровките до известна степен беше грешка, защото не се прецени, че с това демографско състояние в България, което ще се влошава още в годините, понижаването на вноските означава много по-малко приходи в системата, а в същото време много повече разходи“, допълни тя.

“Имаше много коректни работодатели, които наистина използваха намалението на вноската за повишаване на работните заплати, за повишаване производителността, за иновации в производството, нови технологии. Но имаше и много работодатели, които всъщност това го използваха за натрупване на печалби“, коментира Митрева.

Личното ѝ мнение е, че, след като се излезе от кризата, примерно през 2014 - 2015 година, може постепенно да се увеличава вноската за пенсия. “Разбира се, тя няма да достигне размерите, от които започнахме – 32%, но тя трябва да се увеличава. Примерно да се увеличи с до 6% постепенно в годините. Това увеличение може да отиде и във втория стълб, там където са индивидуалните партиди на хората“, каза Митрева.

Според нея догодина трябва да се увеличат и доходите, и пенсиите. “И то изпреварващо трябва да се увеличат доходите, защото при две години задържане на доходите в 2009 и 2010 година, ако се случи и в 2011 година, това вече няма да е добре за хората, които работят и създават национален продукт и второто нещо – ще се създаде социално напрежение“, каза директорът на НОИ.

Митрева уточни, че все още не се работи по бюджета за догодина и затова не може да се каже какво увеличение на пенсиите може да се очаква.

Споделяне

Още по темата

Още от България