Хаджигенов: Смятам, че Трифонов ще предложи правителство

Преговорите между "Има такъв народ" и "Демократична България" не са започнали

Хаджигенов: Смятам, че Трифонов ще предложи правителство

"Смятам, че от "Има такъв народ" биха предложили правителство. Отговорно е. Слави е събрал при себе си умни хора. Така че предполагам ще съставят правителство или поне ще опитат."

Това каза адвокат Николай Хаджигенов от коалиция "Изправи се! Мутри вън" (ИСМВ) пред Нова тв. "Обединението е важно. Ако той се обърне към нас – имаме готовност да предложим хора", посочи той.

Междувременно от "Има такъв народ", която е втора политическа сила и има ключова роля за бъдещо правителство, повече от седмица мълчат за плановете си. Така обществото продължава да е в неведение какво предстои – ще има ли правителство или ще се върви към нови избори. Очертава се проектокабинетът на първата политическа сила ГЕРБ да не бъде подкрепен от останалите партии в парламента и така топката отива именно в ръцете на шоумена, който още преди изборите обяви, че би се коалирал само с "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън", но трите формации нямат необходимото мнозинство. 

През последните дни неофициално се говори, че за председател на парламента може да бъде предложена Ива Митева, която досега оглавяваше дирекция "Законодателна дейност и право на ЕС" в парламента, а сега е депутат от "Има такъв народ".

На въпрос дали коалицията му би подкрепила Митева, Хаджигенов отговори:

"Принципът, който има в нашата част на коалицията, е, че ние ще подкрепим политики. Тоест конкретни предложения, защото според нас така работи демокрацията. Би трябвало, ако демокрацията работи както трябва – хората да нямат значение. Естествено – хората винаги имат значение, но не толкова голямо".

"За момента не обсъждаме имена за председател на парламента. Би трябвало трите протестни партии да изберат председател, който да е от тях. Това е най-логичното нещо", добави той.

Хаджигенов отново повтори, че неофициални разговори между "Има такъв народ", ИСМВ и "Демократична България" текат:

"Разговаряме и в момента, неофициални разговори. Неофициалните разговори затова са неофициални. Още нямаме готовност. В момента, в който имаме готовност, ще го обявим публично".

БСП и ДПС вече заявиха, че са готови да подкрепят правителство на новите партии. Миналата седмица Хаджигенов обяви, че е готов да се жертва за министър и "не можем без подкрепата на БСП, трябва да приемем гласове и от ДПС, и от ГЕРБ, ако ни ги дават". Това доведе до напрежение в ИСМВ, Мая Манолова заплаши адвоката с изгонване от коалицията

Сега Хаджигенов отново повтори, че подкрепа на тези формации трябва да се приеме. Добави, че Манолова и Татяна Дончева са се изказали неподготвени и са "цопнали в една кална локва".

"В политиката лъжата е начин на живот. В моя живот за лъжите се лежи в затвора. Така че аз ще продължавам да казвам нещата каквито са. Не става въпрос за елементарната аритметика, която очевидно не излиза. Става въпрос за подкрепа – ако искаме да направим нещо, колкото и да го искаме, ние нямаме възможност. Затова трябва да направим каквото можем. Подкрепа от БСП – те сами я предложиха – ще я вземем. Подкрепа от ДПС – ако има такава – ще я вземем", каза той.

В неделя проф. Велислав Минеков, който беше част от "Отровното трио" с Хаджигенов и Арман Бабикян, каза, че смелите са тези, които пожелаят служебно правителство и нови избори.

"Смелостта се състои не в това да се явяваш на избори, докато си нагласиш резултатите, а в това да отстояваш принципите си. Нашите принципи са същите, нашите задачи са същите, инструментът вече е различен и с този инструмент можем да постигнем целите си", каза Хаджигенов по повод думите на Минеков.

 Атанас Славов: Не са започнали преговорите между "Има такъв народ" и "Демократична България" 

"Преговори нито са започнати, нито са водени с втората политическа сила – "Има такъв народ", каза конституционалистът Атанас Славов, който ще бъде депутат от "Демократична България" пред БНР.

По думите му "засега формални контакти не са осъществявани, подкрепа не е потърсена" за правителство с мандат на партията на шоумена Слави Трифонов.

Той добави, че ако бъде потърсена такава подкрепа и ИТН реши да реализира връчен мандат, предстои "Демократична България" да вземе окончателно политическо решение.

"Дали вървим към служебно правителство зависи от политическите сили в парламента и дали те ще успеят да постигнат решение – било за правителство на малцинството, било за техническо правителство с ограничен мандат и определени цели", каза още Атанас Славов.

Конституцията не задава рамка дали консултациите по съставяне на кабинет, инициирани от държавния глава, да бъдат форсирани или не, уточни той.

Според него министрите, избрани за депутати, следва да положат клетва като народни представители, а след това да напуснат временно парламента, като освободят местата си. "За периода, в който ще бъдат в оставка, но продължават да осъществяват мандата си, те трябва да имат заместници в парламента. Виждали сме творчески преобразувани или пренебрегнати конституционни процедури, но за да се спази буквата на Конституцията, решението е това", обясни Славов.

Трудно е да се дефинира какъв ще е периодът на правителството в оставка, докато се състави ново правителство. Той може да се окаже по-продължителен, допълни Атанас Славов.
Относно оттеглянето на избрани за депутати кандидати, които освобождават местата си, ЦИК не е орган по конституция, който да може да прекратява мандати, това може да направи парламентът, посочи той.

"Тук според мен ЦИК е излязла извън законовите си правомощия, въпреки че това е вече наложена практика", добави той.

Споделяне

Още по темата

Още от Избори 2021

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?