Андрей Райчев: Нови избори са голям хазарт, но Трифонов може би е решил това

Андрей Райчев: Нови избори са голям хазарт, но Трифонов може би е решил това

Нови избори биха били голям риск и хазарт, но Слави Трифонов е решил може би това да прави, прогнозира социологът Андрей Райчев във вторник пред БНР.

Той си обяснява декларираната подкрепа на всички останали пет политически сили в парламента към "Има такъв народ" с това, че се надяват Слави Трифонов да направи правителство, за да "изчезне", "да приключи като политически проект".

"Той може лесно да направи правителство, но то ще функционира в контекста на непрекъснати консултации, съглашателство", коментира Андрей Райчев. 

По думите му Николай Хаджигенов от "Изправи се!Мутри вън!" (ИСМВ) към момента е единственият, който излиза и говори как ще има коалиционно правителство на Слави Трифонов с неговата формация и с "Демократична България", подкрепено от БСП. С поведението си от изборите насам Хаджигенов успя да се скара с коалиционните си партньори от ИСМВ и да обиди другите. Според Райчев "това не е израз на лошотия" или друго, но просто адв. Хаджигенов е крайно неопитен, държи площадни речи като на протестите миналото лято и пр.

"Няма да свърши за него добре тая работа", смята Андрей Райчев.

"ГЕРБ най-после си изясниха линията. Подкрепяме всяко правителство, за да се изложите, но преди това ще предложим наше", продължи Райчев с разбора на ситуацията.

По думите му има индикации, че ГЕРБ се готвят за нови избори:

"Г-н Борисов каза много леко, че няма да е депутат, а пък Слави Трифонов каза леко, че ще бъде депутат. За мен това е индикация, че през юли ще има избори".

"Г-жа Нинова не реагира на ситуацията в България, а на ситуацията в БСП. За нея е важно да избегне нови избори, защото може да са пореден провал", коментира още социологът. Той изтъкна, че "БСП е в тежко критично състояние" и "има опасност България да остане без левица"- нещо, което се случи в други страни от Централна Европа.

Според него никоя партия няма интерес от нови избори, защото никой не знае какво ще стане на тях. По думите му партията на Трифонов "има интуицията, че ще спечели много повече".

ГЕРБ биха отишли на предсрочните избори с "един загубил властта Бойко Борисов", което може би ще им донесе по-малко гласове, макар иначе партията да е в добра кондиция, за разлика от БСП.

Партията на Слави Трифонов се стреми към първа политическа сила. Мнозина подценяват ГЕРБ, но това не е правилно, каза Райчев.

ДПС едва ли по-различно ще се представят, продължи Андрей Райчев и отбеляза, че в следващия парламент биха могли да влязат ВМРО и партията на Васил Божков.

Коментирайки предстоящата процедура по връчването на мандатите за съставяне на кабинет, той каза, че ГЕРБ ще задържи мандата около седмица и предложи правителство, което няма да мине. След това Трифонов ще върне мандата и тогава президентът Румен Радев ще е в "голямо двоумение" - може да връчи на ДБ или ИСМВ, но "БСП е трета и по тази причина и по причината, че Радев бе издигнат за президент от тази партия, е нелогично да не даде мандата на Корнелия Нинова", каза Андрей Райчев.

При този сценарий той прогнозира, че в този момент у Нинова "може да надделее страхът от избори над здравия разум и да не върне мандата" и да се договори за правителство – с Хаджигенов или с някой друг. "Мен ако питате, в този момент ГЕРБ ще ги прогласува". "Ще ги прогласува, с което ще получи явяване на президентски избори без преди това да има служебно правителство, срещу което те се борят вече една година"

На въпрос откъде идва страхът на ГЕРБ от служебен кабинет на Радев, Андрей Райчев каза, че този кабинет "ще смени полицейските ръководители, околийските служители, тоест ще им затрудни изборите, със сигурност".

Според него обаче не това е големият проблем са ирационалните взаимоотношения между двамата генерали Борисов и Радев.

Борисов не може да понася всичко, каквото прави Радев и обратното, поясни Райчев, според когото двамата политици са отишли доста далеч в личната си неприязън и фиксации един към друг.

На въпрос докога Слави Трифонов ще се осланя на печелившата тактика да е "господар на мълчанието", социологът припомни, че тази тактика е носила дивиденти на бившия премиер Симеон Сакскобургготски горе-долу една година.

Според него Трифонов ще продължи да се държи по този начин до предстоящите избори, защото това му носи дивидент.

Накрая Андрей Райчев прогнозира, че "ако се направи глупостта всичко това да се излее в мажоритарна система" за избор на депутати в два тура, както предлага Трифонов, това е прекият път към президентска република, еднолична власт.

Споделяне

Още по темата

Още от Анализи и Коментари