Хакерски атаки, слухове...Как и защо Русия иска да дестабилизира Макрон

Еманюел Макрон

Сайтът на независимия центристки кандидат за президент на Франция Еманюел Макрон е станал обект на многочислени хакерски атаки, идващи от Изток, съобщиха в сряда френски медии. "Хъфинтон поуст" повдига въпроса дали след като спомогнаха за поражението на Хилари Клинтън в битката ѝ срещу Доналд Тръмп, руските "лаборатории" сега са избрали Макрон за своя приоритетна мишена.

Финансираните от Кремъл чуждоезични медии Sputnik и RT дадоха гласност на слухове, свързани с "двойния живот" на бившия министър на икономиката. Тези слухове се разпространяват от Никол Дюик, депутат от френската дясна партия "Републиканците", известен със своите проруски възгледи и с подкрепата си за режима на Башар Асад в Сирия.

Sputnik и RT представят Макрон като "любимец" на френските медии, поддържан от "изключително богатото гей лоби".

Кореспондентът на "Вашингтон поуст" в Москва разказва как и руските държавни телевизии са се е заели с "изобличаването" на Макрон. Те твърдят, че предстоящите президентски избори във Франция ще най-мръсните в историята, срамна публична демонстрация на връзкарство и либерален упадък, които разкъсват Европа. Говорейки за компрометираните кандидати, обаче, руските медии не посочват Франсоа Фийон и Марин Льо Пен, за които вече излязоха официални компрометиращи данни.

Консервативният кандидат Франсоа Фийон, който първоначално бе сочен като фаворит на изборите, бързо изпадна в немилост, след като се разбра, че съпругата му и петте му деца са получили около 900 000 евро обществени средства за работа, която никога не са вършили. Ново социологическо проучване показа, че близо 70 на сто от избирателите искат Фийон да си оттегли кандидатурата, но той отказа и обяви, че не е извършил нищо нередно, а проблемите му идвали от медиите.

Лидерът на крайнодесния "Национален фронт" Марин Льо Пен, която е фаворитът на Москва, пък бе обвинена от Европейския парламент за неправомерно изхрачени пари на институцията, възлизащи на 300 000 евро.

Не тези двама кандидати обаче са на прицела на кремълските медии, а Еманюел Макрон.

Към тиражираните от тях слухове се добави коментар на основателя на сайта Wikileaks Джулиан Асанж, който каза пред руски вестник, че разполага с компрометираща Макрон информация, която получил от личната кореспонденция на Хилари Клинтън.

Москва има всички основания да не харесва яркия еврофил и убеден атлантик Макрон. За разлика от Фийон и Льо Пен, които демонстрират любов към Москва, необременена от предразсъдъци, Еманюел Макрон е единственият претендент за втория тур на изборите, олицетворяващ всичко, към което Русия изпитва отвращение, пише "Хъфингтон поуст".

Путинтска Русия поддържа изолационистки, популистки и националистически движения. Най-силно презира либерализма и всичко, което започва с представката "мулти-" (мултикултурен, мултилатерален и пр. ), коментира Никол Ен, автор на книгата "Руската Франция".

Разчетът на Кремъл е прост. Според проучванията на общественото мнение Маркон е единственият невъзприемчив към стратегическо сближаване с Русия кандидат-президент, който е в състояние да стигне до втория тур на изборите. Оттук следва, че ако трябва някой да бъде препънат, това трябва да е той.

Ако се вярва на американските спецслужби, Еманюел Маркон не трябва да се отнася лекомислено към подобна заплаха.

Френските спецслужби са на същото мнение. Съвсем скоро в Елисейския дворец ще има специално заседание на комисията по отбрана, посветено на тази тема, след безпокойството, изразено от страна на разузнаването.

През ноември, когато бившият министър обяви, че се кандидатира на изборите за президент, сайтът му "Напред" се сблъска със стотици опити за хакерски атаки. Тази атаки внезапно се засилиха в началото на януари, когато неговият рейтинг започна да върви нагоре. Случайно или не този период съвпадна с отлива на хора, декларирали готовност за гласуват за Фийон.

Френски медии посочват, че са засечени 1922 опита за кибератаки, 902 от които са от територията на Украйна.

Руската намеса във Франция е на всички равнища: законна, незаконна и на границата между законна и незаконна. Но всички те се допълват. Сведения за нарочения кандидат, с които се сдобиват руски хакери (незаконно), стават публични благодарение на руски медии (законно, макар и по заобиколни пътища), след като бъдат пуснати през "ситото" Wikileaks (на границата на законното и незаконното; информаторът сега е на руско подчинение), пише "Хъвингтон поуст", разяснявайки хакерската схема.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?