Хиляди бежанци са се струпали на турската граница, бягайки от руската офанзива в Алепо

НАТО: Руските въздушни удари в Сирия подкопават мирния процес

Хиляди бежанци са се струпали на турската граница, бягайки от руската офанзива в Алепо

Около 20 хиляди сирийски бежанци са се стекли на сирийско-турската граница, бягайки от насилието в района на Алепо, където настъпва сирийската армия, подпомагана от руски бойни самолети, съобщиха в петък следобед турските власти и ООН. Турция не пуска струпалите се хора да влязат в страната, но твърди, че им са осигурени храна и подслон. Други 20 хиляди са разселени в района, включително такива, които са получили убежище в кюрдския анклав Африн.

Иран съобщи, ирански генерал е бил убит на фронтовата линия, което директно потвърждава участието на Техерен в руската офанзива, с чиято помощ силите на Башар Асад осъществуха пробив в района на Алепо. Според хуманитарни работници има опасност градът да бъде обсъден.

По-рано в петък НАТО обвини Русия, че подкопава усилията за мирно решение в Сирия.

Руските въздушни удари, "насочени предимно срещу опозиционните групи в Сирия, подкопават усилията за намиране на политическо решение" на сирийския конфликт, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, цитиран от Франс прес.

Столтенберг порица и нарасналото напрежение и нарушенията на турското въздушно пространство от руската авиация. Той призова към спокойствие и деескалация в региона при пристигането си на среща на министрите на отбраната на страните от ЕС в Амстердам.

Руският външен министър Сергей Лавров обаче е категоричен, че не Русия не вижда основания да спре операцията на своите Въздушнокосмически сили (ВКС) в Сирия. "Руските удари няма да спрат, докато ние действително не сме победили организациите Ислямска държава и Джебхат ал Нусра", подчерта Лавров

"Продължаващият военен конфликт прави достъпа до големи групи хора в нужда изключително затруднен," заяви ООН по повод възникналата криза с бежанците на сирийско-турската граница.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят