Турция ще приеме бягащите от Сирия, "когато е необходимо"

Берлин и Анкара искат НАТО да помогне срещу трафикантите на хора

Турция ще приеме бягащите от Сирия, "когато е необходимо"

Турция ще допусне на територията си 30-те хиляди бежанци, бягащи от войната в Сирия, които са се струпали на границата ѝ, "когато е необходимо", заяви премиерът Ахмет Давутоглу, като добави, че руските въздушни удари не трябва да бъдат толерирани с идеята, че Турция ще приеме бежанците, съобщи Ройтерс.

Събитията в Сирия в последно време са опит за оказване на натиск върху Турция и Европа по миграционния въпрос, заяви Давутоглу на съвместна пресконференция с германския канцлер Ангела Меркел.
Давутоглу каза също, че Турция ще информира Брюксел следващата седмица за първоначалните проекти, които планира да осъществи след получаването на 3 милиарда евро от Европейския съюз, предназначени за справяне с рекордния приток на мигранти към Европа през Турция, където вече са приютени 2.2 милиона сирийци.

За Путин падането на Алепо ще е онази победа, която отдавна му се изплъзва

Владимир Путин смята, че руските въздушни удари са допринесли за поврат във войната, но темповете, с които сирийската армия напредва, са го разочаровали, казват източници. Ако Алепо падне, той може да получи онзи знаков военен трофей, за който жадува.

Нанасяните вече повече от четири месеца руски въздушни удари стабилизираха правителството на сирийския президент Башар Асад - най-близкия съюзник на Кремъл в Близкия изток, и помогнаха на силите му да си върнат инициативата на бойното поле.

Oще. 

Меркел заяви от своя страна, че Турция и Германия ще поискат от НАТО да помогне за охраната на турското крайбрежие и за възпирането на дейността на трафикантите, които изпращат мигранти с лодки към Европа.

"Ще използваме срещата на министрите на отбраната на НАТО, за да говорим за ситуацията в Сирия, както и за това дали и в какъв размер НАТО може да помогне в наблюдението на ситуацията в морето и да окаже подкрепа на "Фронтекс" и турската брегова охрана“, посочи Меркел.

Тя каза, че не е просто смутена, но ужасена от страданията в Сирия, причинени от руските удари там.

"През последните няколко дни ние бяхме не просто смутени, но ужасени от това, което беше причинено като човешко страдание на десетки хиляди души от бомбардирането – основно от руска страна", каза Меркел.
Заради офанзивата на Башар Асад, подкрепена от руски въздушни удари, в провинцията Алепо през последните дни десетки хиляди сирийци бягат към границата с Турция.

"В момента на нашата граница със Сирия са се струпали около 30 хиляди нови бежанци. Ние ще продължим да им оказваме помощ, нашата позиция не се е променила. Но никой няма право да възлага на Турция пълната отговорност за приемането на бежанците. Това не е само наш проблем”, каза Давутоглу.

Същевременно Асошиейтед прес съобщи в понеделник, че сирийските сили са успели да превземат ново градче в северната сирийска провинция Алепо и са се доближили още повече до сирийско-турската граница.
Сирийската държавна новинарска агенция САНА съобщи, че днес правителствените сили са поели контрола върху град Кфейн. Той се намира северно от град Алепо и е на 360 километра от сирийската столица Дамаск. Сирийските сили са успели да изтласкат от града бойци на групировката Джебхат ан Нусра, свързана с терористичната мрежа Ал Каида.

Кфейн се намира на 23 километра от границата на Сирия с Турция и на 5 километра от град Тел Рифат. Засега Тел Рифат е смятан за бастион на въоръжената коалиция Джебхат аш Шамия. Ако тази коалиция бъде разгромена и градът падне в ръцете на силите на режима, те ще поемат контрола върху пътя, водещ до граничния град Аазаз. 

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Къде му е мястото на Бойко Борисов?