Хизбула заплаши европейците със загуби и разочарования

Ливанското шиитско движение Хизбула определи като "агресивно и несправедливо" решението на Европейския съюз да включи военното крило в списъка с терористични организации.

Проиранската групировка посочи още, че решението ще донесе "загуби и разочарования" на европейците.

"Хизбула ясно отхвърля решението, което не се базира на никакви основания и никакво доказателство... Европейският съюз се огъна под американско-ционисткия натиск и на диктата на Белия дом, което е опасна тенденция. Това решение беше написано с американска ръка и израелско мастило, а от Европа се искаше само да постави своя печат", се посочва комюнике на Хизбула, публикувано във вторник.

Преди ден Европейският съюз реши да обяви военното крило на Хизбула за терористична организация, но самата организация не прави разделение в себе си на военна и политическа организация.

Очаквано Иран също разкритикува решението на ЕС. Иранският министър на външните работи Али Акбар Салехи, че то е насочено срещу ливанския народ и шиитското движение, което защитава страната си от ционистките агресии".

Според него това "погрешно решение" се дължи на липсата на правилна европейска преценка за кризата в Близкия изток.

Движението Хизбула е непоклатим съюзник на Иран, който го създаде през 1982 г., и на Сирия, която дълго време му оказваше военна помощ, отбелязва Франс прес.

Председател на ливанския парламент Набих Бери, който е шиит, призова ЕС да оттегли решението си и предупреди, че то "ще парализира европейското партньорство и ще породи още повече напрежение и нестабилност в Ливан".

Ръководителката на делегацията на ЕС в Ливан Ангелина Ейхорст обаче заяви, че сътрудничеството с ново ливанско правителство няма да бъде засегнато, дори ако Хизбула има представители в него, съобщи вестник "Ан Нахар".

"ЕС прави разграничение между политическото и военното крило на Хизбула. Той ще работи с всеки кабинет, който представлява всички партии, дори ако Хизбула е част от него", увери тя.

ЕС подкрепя усилията на номинирания за премиер Тамам Салам да състави ново правителство и сътрудничи с преходното правителство, доминирано от Хизбула, посочи Ейхорст.

Ливан е без правителство откакто премиерът Наджиб Микати подаде оставка на 22 март заради задълбочаващи се разногласия по редица вътрешнополитически въпроси и кризата в Сирия, припомня ДПА, цитирана от БТА.

Европейските страни решиха да включат военното крило на организацията в "черния списък" благодарение на доказателствата от България за атентата в Бургас и решението на кипърски съд, който през март призна член на Хизбула за виновен, че е помагал в планиране на нападения над израелци в Кипър. Няколко европейски страни са посочили като аргумент в подкрепа на решението и намесата на Хизбула в сирийския конфликт, съобщиха световните агенции.

Европейският съюз обяви, че ще продължи диалога с всички партии в Ливан, включително Хизбула, но според експерти ще бъде много трудно разграничаването между активистите на военното крило и тези на политическата партия.

Прилагането на санкциите ще бъде сложно, тъй като съответните европейски служби ще трябва да разгадаят връзките между различните крила в организационната мрежа на Хизбула и да преценят кой би могъл да бъде определен като принадлежащ към военното крило.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят