Европейският съюз включва военното крило на Хизбула в "черния списък"

Компромисът е да продължи диалога с политическата партия, остават въпроси около прилагането на санкциите

Европейският съюз включва военното крило на Хизбула в "черния списък"

Страните от Европейския съюз се споразумяха в понеделник да включат военното крило на Хизбула в терористичния списък на ЕС, но да продължат диалога с политическата организация, която е част от управлението в Ливан.

Въпросът бе обсъден на срещата на външните министри на страните членки в Брюксел.

След решението на ЕС се очаква авоарите на групировката в Европа да бъдат замразени. Санкциите може да включат и забрана за пътуване, а официални лица на ЕС няма да имат право да контактуват с членове на организацията.

"Хубаво е, че ЕС реши да нарече Хизбула с истинското ѝ име – терористична организация. Преминахме един важен етап, като санкционирахме военното крило, замразявайки активите му и възпрепятствайки финансирането му, а по този начин и капацитета му за действие”, заяви холандският външен министър Франс Тимерманс.

Малко по-рано британският външен министър Уилям Хейг коментира, че след атентата в Бургас, "следите от който водят към Хизбула", няма друго решение.

Досегашните опоненти на решението сред страните членки на ЕС са били убедени да го подкрепят благодарение на доказателствата от България за атентата в Бургас и решението на кипърски съд, който през март призна член на Хизбула за виновен, че е помагал в планиране на нападения над израелци в Кипър.

Няколко европейски страни са посочили като аргумент в подкрепа на решението и намесата на Хизбула в сирийския конфликт, съобщиха световните агенции.

Вигенин: Не мисля, че има допълнителни рискове за България

Българският външен министър Кристиан Вигенин съобщи след заседанието, че България е получила от Съединените щати анализ на документите за самоличност на участниците в бургаския атентат, в който се съдържат допълнителни данни, водещи към Хизбула.

Допълнителната информация е била представена на европейските партньори в края на юни по време на второто заседание на работната група, която трябваше да реши дали групировката да бъде включена в терористичния списък.

Той посочи, че атентатът в Бургас е изиграл роля за решението на ЕС и посочи, че не мисли, че то ни излага на допълнителни рискове.

 "Не мисля, че ни излага на допълнителни рискове. Много зависи от това каква ще бъде реакцията на военното крило на Хизбула на това решение. От гледна точка на това дали днес сме по-готови да реагираме на подобни заплахи, смятам, че да – ние сме по-готови, независимо какво е днешното решение. Второ – ограничаването на възможностите на една организация от такъв тип да функционира ефективно, работи за повишаване на сигурността, а не обратното", заяви Вигенин, цитиран от БНР.

 

Ливан обмисля реакцията си, Израел очаквано приветства решението

 

След като стана ясно решението на ЕС, ливанският външен министър Аднан Мансур заяви, че то е прибързано и Ливан обмисля как да реагира. По думите му решението е прибързано и ще създаде трудности за вътрешната политика на Ливан. По-рано Бейрут заяви, че подобна стъпка би радикализирала Хизбула.

Очаквано Израел приветства решението на външните министри. Премиерът  Бенямин Нетаняху обяви обаче, че за Израел "Хизбула е единно тяло без разлика между неговите крила”.  

 

Президентът Шимон Перес определи решението на ЕС като "умно", а министърът на правосъдието Ципи Ливни коментира, че "сега за целия свят е ясно, че Хизбула е терористична организация”. 

 

Въпроси около прилагането на санкциите

След атентата в Бургас САЩ и Израел усилиха натиска за включването на проиранската шиитска организация в "черния списък" на ЕС, но определени държави имаха резерви към подобно действие, тъй като бяха на мнение, че то може да дестабилизира Ливан, част от чието правителство е Хизбула. Върховният представител на Европейския съюз за външната политика Катрин Аштън предложи от своя страна ЕС да признае за терористична организация военното крило на Хизбула, но да остави отворена вратата за преговори с политическото крило. България подкрепи това предложение.

Експерти обаче коментираха, че трудно може да бъдат разграничени кои лица принадлежат към военното и кои към политическото крило на групировката. Освен това според европейски представители информацията за присъствието и за авоарите на Хизбула в Европа е оскъдна.

Прилагането на санкциите ще бъде сложно, тъй като съответните европейски служби ще трябва да разгадаят връзките между различните крила в организационната мрежа на Хизбула и да преценят кой би могъл да бъде определен като принадлежащ към военното крило.

 

Самата организация не разделя официално себе си на въоръжено и политическо крило.

Според Амал Саад-Горайеб, авторка на книга за групировката, ще бъде трудно да се установи за кои нейни представители ще се прилага забраната.

 

Това е повече политическо, отколкото юридическо решение. То не може да има каквито и да било реални и смислени правни последици, казва Саад-Горайеб. Тя отбелязва, цитирана от Ройтерс,  че решението на ЕС е изглежда пиар ход за накърняване на международната репутация на "Хизбула" и е свързано по-скоро със събитията в Сирия, отколкото с атентата в България.

 

Великобритания се опитва отдавна да убеди партньорите си в ЕС да впишат военното крило на шиитската групировка в списъка на терористичните организации с аргумента, че Хизбула стои зад смъртоносния атентат срещу автобус с туристи в България миналата година. Великобритания, подкрепяна от Франция и Холандия, е на мнение , че растящата намеса на Хизбула в Сирия засилва нестабилността в Ливан и че ЕС не бива да изключва нови нападения в Европа.

Чехия, Ирландия, Полша и Австрия обаче през юни обявиха резерви към вкарването на организацията в списъка с терористични организации. Австрия и Ирландия имат мироопазващи сили на Голанските възвишения.

Хизбула отрича каквото и да било участие в атентата в българския курорт Бургас преди една година, в който загинаха петима израелци и българският им шофьор. Българският министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев обаче каза миналата седмица, че София не се съмнява, че движението стои зад атентата.

Малко по-рано непремерено изявление на българския външен министър Кристиан Вигенин, че "няма категорични доказателства, че проиранската групировка е свързана с атентата в Бургас, а косвени следи", разпали допълнителни дебата в ЕС.

Въпреки че след това Вигенин се поправи и обясни на няколко пъти, че всъщност нямало промяна в българската позиция, България стресна много от партньорите си в ЕС.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа