Британският министър по европейските въпроси в София:

ЕС трябва да реагира спрямо Хизбула или ще застраши европейските граждани

Липсата на консенсус в Европа не се дължи на българската позиция

Лидингтън и Вигенин, сн. МВнР

Британският министър по европейските въпроси Дейвид Лидингтън заяви в София, че Европа не може да остане безразлична към терористичния акт на летище Бургас и трябва да реагира с подходящи мерки.

 

"Имаше терористично престъпление тук, в България, срещу цивилни. Доказателствата сочат към съучастничеството на Хизбула. Смятаме, че Европа не може просто да остане безразлична към подобно терористично предизвикателство на негова територия. Ако ЕС не успее да отговори с подходящи мерки, сигурността на неговите граждани ще е още по-застрашена в бъдеще", заяви Лидингтън след среща с българския външен министър Кристиан Вигенин.

 

Европейските страни все още нямат консенсус по отношение на включването на въоръженото крило на Хизбула в европейския списък на терористичните организации, като дебатът се разпали допълнително от коментарите на Вигенин, че "няма категорични доказателства, че проиранската групировка е свързана с атентата в Бургас, а косвени следи".

 

Въпреки че след това Вигенин се поправи и обясни на няколко пъти, че всъщност нямало промяна в българската позиция, България стресна много от партньорите си в ЕС.

 

Лидингтън заяви във вторник, че липсата на консенсус в ЕС не се дължи на българската позиция, а на нежеланието на други държави.

 

Кристиан Вигенин допълни, че България е готова да се присъедини към консенсуса, който се формира в рамките на работната група, но други страни били категорично против на този етап да има такова включване.

 

Той посочи, че България работи добре и има добри партньорски отношения с Великобритания, както по отношение на разследването на атентата в Сарафово, така и по отношение на позициите, които страната ни заема.

 

Британското искане за включването на въоръженото крило на организацията в европейския списък на терористичните организации срещна миналия месец за втори път съпротивата на някои европейски правителства, които се безпокоят, че подобен ход ще засили нестабилността в Близкия изток.

 

Лондон обаче може да представи искането си пред по-висша инстанция, например, пред външните министри от ЕС, които ще се срещнат през юли.

 

Според европейски медии редица държави в ЕС, сред които Австрия, Чехия, Ирландия, Италия и Полша, са против включването на въоръженото крило на проиранската групировка в "черния списък" на ЕС.

 

Предприемането на радикалната стъпка от страна на ЕС се подкрепя от Великобритания, Германия, Франция и Холандия, съобщи ЕUObserver.

 

Във вторник след срещата си с Вигенин Лидингтън коментира още, че българските граждани, които идват във Великобритания законно, за да учат и работят, които плащат данъци и допринасят за обществото, са добре дошли.

 

Той посочи обаче, че британските граждани се сблъскват в много случаи със значителни ограничения на своето право да ползват социални помощи.

 

"В този по-широк контекст разглеждаме и правата за помощи на хора, идващи във Великобритания от други страни от ЕС и от трети страни", каза министър Лидингтън и добави, че каквито и реформи да въведат за социална закрила на граждани от ЕС, те ще бъдат на недискриминационна основа за гражданите на всяка страна-членка.

Споделяне

Още по темата

Още от България