Поптодорова се обяснява в "Ню Йорк таймс" за Вигенин и Хизбула

Българският посланик в САЩ Елена Поптодорова изпрати опровержение до "Ню Йорк таймс" заради недоразуменията, забъркани от коментарите на новия външен министър Кристиян Вигенин за Хизбула и атентата в Бургас.

 

Изявлението на Вигенин, че няма категорични доказателства, а косвени следи и коментара му, че Европейският съюз не може само на това основание да обсъжда включването на групировката в списъка с терористични организации бе отразено в "Ню Йорк таймс" в публикация под заглавие "България отстъпи назад в упреците си към Хизбула". Сега изданието публикува и позицията на Поптодорова. 

 

"Не сме съгласни с вашето представяне на позицията ни относно участието на Хизбула в терористичната атака през юли миналата година на летището в Сарафово, близо до град Бургас, при която бяха убити петима израелски туристи в България. Министърът на външните работи Кристиан Вигенин заяви на среща с ирландския посланик в България, че страната ни "е готова да се присъедини към консенсусно решение" на Европейския съюз по въпроса за определянето на военното крило на Хизбула за терористична организация. Той заяви, че "е наша отговорност да представим още по-солидна основа за това" и призова другите страни да ускорят събирането на допълнителни доказателства за участие на Хизбула в атаката. Ирландия в момента е ротационен председател на Европейския съюз. Разбираме залозите в битката на демократичните страни срещу бича на тероризма. България ще продължи да играе своята роля в противодействието срещу онези, които убиват невинни хора в нашата страна и навсякъде другаде", посочва Поптододорова.

Споделяне

Още по темата

Още от България