Заподозрян за атентата в Бургас е летял до Ливан два дни преди атаката

Заподозрян за бомбения атентат на летището в Бургас е летял до Ливан два дни преди атаката, при която загинаха петима израелци и един български гражданин, съобщи Ройтерс.

Ако бъде потвърдена информацията, че един от заподозрените е летял до Ливан, където е базирана Хизбула, малко преди датата на нападението, това може да подсили аргументите на някои държави от ЕС и на САЩ, които настояват, че шиитската групировка има участие в атентата и искат решителни действия срещу групата.

Позовавайки се на свои източници, полският сайт tvn24.pl съобщи, че Мелиад Фара, 32-годишен австралийски гражданин с ливански произход, се е качил на полет LO 145 от полската столица Варшава до Бейрут в Ливан на 16 юли.

По-рано същия ден Фара, известен още като Хюсеин Хюсеин, е кацнал във Варшава от Прага с полет LO 526.

Български прокурори твърдят, че Фара и втори човек, Хасан ел Хадж Хасан, са осигурили взривното устройство и логистичната подкрепа, а трети човек е извършил самия атентат и е загинал при него.

Говорителят на регионалната прокуратура във Варшава Дариуш Шлепокура заяви, че България е поискала от полските власти в началото на март да разследват предполагаемия престой на единия
от заподозрените в Полша.

По думите му полските прокурори са изпратили отговор на България на 13 май. Шлепокура отказа да коментира подробностите по случая.

ЕС прие на 22 юли да постави военното крило на "Хизбула" в черния си списък с терористични организации поради опасения, че въоръжената ливанска организация е замесена в атентата в Бургас и в сирийската гражданска война.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?