Холандия позволи на разузнавателните служби да събират голямо количество данни

Холандия позволи на разузнавателните служби да събират голямо количество данни

Горната камара на холандския парламент прие закон, предоставящ на разузнавателните служби нови, по-широки правомощия за наблюдение и други действия, включително масово събиране на данни, предаде Ройтерс в сряда.

Законодателството ще влезе в сила този месец, след като бъде подписано от монарха и обнародвано в държавен вестник.

Законът беше одобрен в сегашния му вид с голяма подкрепа в горната камара, след като години наред се водиха дебати по него и бяха отправени критики от съдебни инстанции и правозащитници.

Организация "Битс ъв фрийдъм" предупреди, че сега холандските разузнавателни служби ще имат възможност да следят голямо количество интернет данни, без да е необходимо да представят ясни причини и без особен контрол.

Правозащитниците също така възразяват срещу тригодишния срок за съхраняване на данните, който службите смятат за подходящ, и възможността те да обменят събираната информация със свои чуждестранни колеги.

Според правителството правомощията са необходими за противодействие на заплахите за националната сигурност в съвременната епоха, а тяхното прилагане може да бъде проверявано от контролна комисия.

Споделяне

Още от Европа