Хуавей може да оцелее при нови атаки от САЩ, заяви основателят на компанията

Жън Чжънфей

Вашингтон може да засили кампанията си срещу Хуавей (Huawei), но последиците за бизнеса ще бъдат минимални, каза днес основателят на китайския телекомуникационен гигант Жън Чжънфей, цитиран от Си Ен Би Си.

Притесненията на САЩ спрямо Хуавей са свързани с опасенията за връзките на компанията с китайското правителство. Според Вашингтон Хуавей е риск за националната сигурност, тъй като мрежовото му оборудване може да се използва за шпионаж от китайското правителство. Хуавей отхвърля всички обвинения.

Миналата година компанията бе включена в американски черен списък, който ограничава достъпа на Хуавей до американски технологии. Жън Чжънфей очаква този натиск да продължи.

Тази година САЩ могат да засилят кампанията си срещу Хуавей, но съм на мнение, че последиците за бизнеса на Хуавей няма да бъдат много значими, каза Жън пред Световния икономически форум в Давос, където се срещат световни бизнес и политически лидери.

Тази година, понеже вече имаме опит от миналата година и имаме по-силен екип, мисля, че сме по-уверени, че ще можем да оцелеем и при нови атаки, допълни той.

Вашингтон призовава съюзниците си да не допускат Хуавей до следващото поколение 5Джи (5G) мобилни мрежи. Същевременно САЩ се опитват да въведат правило, което може да блокира голям брой произведени в чужбина стоки за Хуавей, информира по-рано този месец Ройтерс, позовавайки се на източници.

Жън каза, че Хуавей е похарчил "стотици милиарди", за да подготви "план Бе", който да позволи на компанията да оцелее.

Основателят на Хуавей добави, че САЩ не трябва да са прекалено обезпокоени от компанията му и от мястото ѝ в света, допълва Франс прес.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес