И Европейската комисия ще празнува Баба Марта

Българска музика ще озвучи централната сграда на Европейската комисия на 1 март в Брюксел, а служители и гости ще бъдат закичвани с мартеница и ще могат да опитат суджук и сладко от рози. Повод за събитията е освобождението на България от турско робство, а организатори са българският еврокомисар Кристалина Георгиева и правителството на България.

В столовата на Еврокомисията ще се сервира обяд с традиционно българско меню - баница, боб чорба, каварма, печена ябълка с мед.

Вечерта на 1 март еврокомисарят Кристалина Георгиева и министърът на културата Вежди Рашидов ще открият изложбата “Майстори на българската живопис”. В нея са включени платна на Владимир Димитров – Майстора “Девойки белят платно”, на Златю Бояджиев “Зима в Пловдив” и на Дечко Узунов “Портрет на Мария Стоилова”. Платната се показват за пръв път в Европейската комисия, като изложбата е до 9 март.

За празничното настроение ще се погрижи Елица Тодорова. Тя ще изпълни любими песни от българския фолклор и авторски композиции в централата на Европейската комисия. Българските и международни гости ще имат възможност да се хванат на хоро и да вдигнат наздравица с чаша българско вино.

Ден преди тържествата в Европейската комисия ще има тържества и в Европейския парламент под наслов “България: Държава на духа и писмеността”. Програмата включва музикални изпълнения на деца от български произход от Украйна и Молдова, Сърбия и Македония, техни връстници от България и ученици от Националното училище за музикално и сценично изкуство "Христина Морфова" в Стара Загора, както и лауреати на наградата за изкуство на Фондация "Стоян Камбарев". Българският принос към световното културно наследство ще бъде отбелязан и с изложбата българската азбука.

Споделяне

Още от

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?