И според шефката на здравната комисия Алексиева е в конфликт на интереси

И според шефката на здравната комисия Алексиева е в конфликт на интереси

Председателят на здравната комисия Десислава Атанасова (ГЕРБ) коментира във вторник, че нейната заместничка Геновева Алексиева е трябвало да си направи отвод от журито в конкурса за доценти в Александровска болница. “Според мен, като юрист, наистина е следвало колегата да си направи отвод и да не журира конкурса на дъщеря си“, каза Атанасова във вторник пред БНР.

”Оттам нататък дали ще подаде оставка или не – аз, до колкото знам, тя вече е направила този избор, и ще подаде оставка след започване на пленарните заседания. Не съм говорила с нея, от медиите разбрах. Мисля си, че трябва да бъде изслушана първо от изпълнителната комисия и след това да се вземе решение“, допълни Атанасова.

Междувременно националният консултант по офталмология доц. Ива Петкова, по чието предложение диагнозата “мързеливо око“ е била вкарана в клинична пътека, защити решението си. Колеги на Алексиева я обвиниха, че е настоявала тази диагноза да се включи в пътеката и по този начин е облагодетелствала себе си и дъщеря си, тъй като имат семейна частна очна клиника, а дъщерята е и шеф на детското отделение в очната клиника на Александровска болница. Според колеги на Алексиева така се източва здравната каса.

“Добавянето на амблиопията в клиничната пътека е добър ход. Не мисля, че тази пътека и включването на амблиопията в тази пътека може да източи касата, особено, когато това става дума за деца, които имат действителна нужда. Аз мисля, че ние имаме дълг към нашите деца“, каза Петкова.

“Даже и ние в момента искаме да включим още една пътека, която да включва детското зрение, това е за оглед и манипулации под обща анестезия. Тъй като нашите пациенти са много малки и те не дават възможност да бъдат изследвани по друг начин“, посочи Петкова.

Вече бившият национален консултант по офталмология доц Руска Христова обаче смята, че именно заради отказа ѝ диагнозата да се включи в пътеката е била отстранена и е била заменена от по-удобната Ива Петкова.

Споделяне

Още по темата

Още от България