ГЕРБ решиха каква да е поредната атака към управляващите

Идва вот на недоверие за бежанците, подслушването и други провали в сигурността

Местан: Борисов е неадекватен, вероятно цели да пусне Цветанов по бобслея

Идва вот на недоверие за бежанците, подслушването и други провали в сигурността

Проблемите с националната сигурност – по-специално с бежанците и с подслушването – ще са тема на следващия вот на недоверие към правителството, който ГЕРБ планира да внесе през февруари. Това съобщи лидерът на партията Бойко Борисов в сряда.

"Толкова провали там вече се насъбраха и че дори медиите се опитват да прикрият проблема с бежанците. Изведнъж беше бум, всички всеки ден само това правеха и сега все едно се изпариха. Колкото и да са се изпарили, пак са си по градовете, пак са си по джамиите, пак са си тук. Просто дойде команда от фамилията да не се пише по тази тема", заяви бившият премиер, намеквайки за поръчковата медийна политика на медиите, подчинени на Ирена Кръстева и сина ѝ Делян Пеевски.

Друг провал Борисов вижда в "това безпардонно подслушване".

"Вие видяхте просто какви детски обяснения дават на кореспонденция, лична, че видите ли, не е МВР или ДАНС, а били частни структури, които всъщност по смисъла на закона са организирани престъпни групи. Кой работи по тях? Докъде са стигнали? Защо са толкова спокойни, че само по нас ще излизат такива разговори? Те да не би да не разговарят? Да не би, когато излъчват областни управители, министри, да не водят преговори, да няма такива срещи преди да стигнат до прегръдка и целувка, нима така спонтанно се срещат на Орлов мост?", продължи Борисов, който е "герой" и в поредния скандал около записи на подслушани разговори, каквито излизаха и при управлението на ГЕРБ, а бившият вицепремиер и вътрешен министър Цветан Цветанов е разследван за незаконно подслушване.

Борисов допълни, че има и други провали на кабинета в сектор "Сигурност": "Много са темите. Това, че разбиха службите, това, че контрабандата придоби размери, с които дори фискът и бюджетът са застрашени!".

Той уточни, че вотът на недоверие ще бъде внесен "някъде в средата на февруари".

Намерението за нов вот на недоверие бе обявено преди дни от зам.-председателя на ГЕРБ Цецка Цачева, която тогава уточни, че темата все още се избира.

Планираният вот за политиката в сигурността ще е третият към кабинета "Орешарски", внесен от ГЕРБ, която е единствената опозиционна партия в парламента. Предишните два неуспешни вотове на недоверие бяха за политиката в областта на регионалното развитие и заради неработещото министерство на инвестиционното проектиране.

Местан: Борисов е неадекватен, вероятно цели да пусне Цветанов по бобслея

Лидерът на съуправляващата партия ДПС Лютви Местан реагира незабавно, че няма по-несъстоятелна тема за вот на недоверие срещу кабинета "Орешарски" от този за сектор "Сигурност". Имам две обяснения за това - първото е, че Борисов става все по-неадекватен, а второто, че е възможно да бъде един добре премислен тактически ход да пусне заместник-председателя си Цветан Цветанов по бобслея, каза лидерът на ДПС.

Никой дори не допускаше преди управлението на Цветанов, че е възможно да има каквито и да е паралелни форми за подслушване, коментира той. Помните ли скандали преди 2009 г. – някакви паралелни структури да са подслушвали, когото и да е, запита той. Дори да има такива паралелни структури, те също са продукт на "Борисов-Цветановото" управление, смята Местан.

Отричам всякакви форми на подслушване, ние сме резервирани дори към законните форми на подслушване, увери той. Неслучайно тази форма е спомената последна в закона като крайна мярка, когато всякакви други средства за събиране на доказателства са изчерпани, каза Местан и допълни, че именно ГЕРБ са превърнали подслушванията в масова практика, а при министъра на вътрешните работи Цветлин Йовчев имало рязък спад на случаите на използване на СРС - особено за политически цели. При това управление на държавата не е възможно да се злоупотребява със СРС поради въведения много строг контрол, каза Местан.

Никога не съм подценявал г-н Борисов и съм убеден, че той знае, че губят тези дебати, заключи той.

Към момента няма основания да се смята, че вотът на недоверие ще доведе до падане на правителството, тъй като ГЕРБ нямат нужния брой гласове за това, а освен подкрепата на "Атака", управляващите вече могат да разчитат и на двама независими депутати, напуснали партията на Борисов.

Станишев напомни на ГЕРБ за взрива на летище Сарафово

Лидерът на БСП Сергей Станишев също игнорира всички гафове и провали на сегашната власт в областта на сигурността, като изтъкна, че тази тема била най-неподходящата за вот на недоверие, която Борисов и Цветанов могат да измислят.

 

"Те за какво са – за това да се възстанови системата за незаконно подслушване, която беше констатирана от прокуратурата? 800 души – журналисти, общественици политици, са били подслушвани. Това ли ще защитават или това, че по тяхно време МВР се превърна в партизирана институция и инструмент за репресии срещу бизнеса? Или ще защитават това, че имаше няколко тежки пробива в националната сигурност по времето на г-н Цветанов, като се започне от първия терористичен акт от десетилетия на територията на България с жертви, взривът на Петолъчката?”, коментира Станишев. Той припомни и случаят със с. Коиловци и френските командоси и как никой не обясни как са се озовали на територията на страната.

 

Към момента няма основания да се смята, че вотът на недоверие ще доведе до падане на правителството, тъй като ГЕРБ нямат нужния брой гласове за това, а освен подкрепата на "Атака", управляващите вече могат да разчитат и на двама независими депутати, напуснали партията на Борисов.

ГЕРБ предлагат ревизия на закона за ДАНС и връщане на старото положение

В същото време зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов информира на пресконференция в сряда, че партията предлага законодателни промени в сектор "Сигурност" и връщане на ГДБОП в МВР.

Законодателните промени целят ликвидиране на дублиращи функции между ДАНС и МВР, връщане на ГДБОП в МВР, връщане на изискването председателят на ДАНС да е с минимум 12 години професионален стаж. ГЕРБ искат и връщане на законовата разпоредба, според която председателят на ДАНС се назначава с указ на президента.

В последния си мониторингов доклад Европейската комисия разкритикува законовите промени, с които БСП и ДПС превърнаха ДАНС в "хибридна институция" със съмнителна ефективност и неподлежаща на стриктен контрол, както и назначаването на депутата от ДПС Делян Пеевски за шеф на тази мегаструктура.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?