Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Икономиката пое към слаб и неравномерен растеж

Ръстът ще е по-нисък от официалната прогноза, инфлацията и безработицата остават високи

0 коментара
Икономиката пое към слаб и неравномерен растеж

Ръстът на брутния вътрешен продукт (БВП) през второто тримесечие на 2011 г. вероятно е около 2% спрямо същия период на миналата година, което дава основания да се направи изводът, че българската икономика е поела към растеж, който обаче е слаб и неравномерен.

Тези изводи правят анализаторите на Центъра за икономическо развитие (ЦИР) в редовния си тримесечен доклад за стопанското развитие на страната. За ръста на БВП допринасят промишлеността и услугите. Нетният износ ще продължи да определя растежа от страна на използването на БВП.

В ЦИР очакват известно ускоряване на общия икономически растеж на годишна база през третото тримесечие. За цялата 2011 г. растежът на БВП ще е 2.5-3 на сто, сочи прогнозата на анализаторите. Тя съвпада с по-умерените виждания на независими икономисти, които не приемат официалната правителствена прогноза за ръст от 3.6% за годината.

През първото тримесечие увеличението на износа на стоки и услуги изпреварва значително увеличението на вноса (износът и вносът на стоки и услуги са се увеличили в реално изражение съответно с 24 на сто и с 8.6 на сто на годишна база).

За първите три месеца вътрешното търсене намалява на годишна база с 1.6 на сто за крайното потребление и с 12.4 на сто за инвестициите. За цялата 2010 г. крайното потребление намаля с 1.1 на сто, а инвестициите с 16.5 на сто. Потреблението на домакинствата намалява с 2.1 на сто през първото тримесечие след спад с 1.3 на сто за цялата 2010 г., отбелязват анализаторите.

След като през 2010 г. дефицитът по текущата сметка почти се стопи (до едно на сто от БВП), през първите пет месеца на 2011 г. текущата сметка е положителна. За целия период януари - май 2011 г. тя възлиза на 412.4 млн. евро или 1.1 на сто от БВП (при дефицит от 2.3 на сто от БВП за периода година назад).

Съживяването на световната икономика е в основата на продължаващото динамично развитие на външната търговия. Общата стойност на износа (FOB) за първите пет месеца на годината достига 8.025 млрд. евро, нараствайки номинално с 47.2 на сто спрямо същия период на 2010 година. Вносът (CIF) расте с по-бавен темп (25.6 на сто) и достига 8.885 млрд. евро.

Разликата в темповете на нарастване води до намаляване на дефицита в търговския баланс (FOB/CIF) почти наполовина - от 1.62 млрд. евро преди една година на 0.86 млрд. евро в периода януари-май 2011 г.

В доклада на ЦИР са разгледани още динамиката на външната търговия и преките чуждестранни инвестиции.

Основен пазар за нашата икономика си остава ЕС (60.7 на сто от общия експорт). Германия, Италия, Румъния, Гърция, Белгия продължават да бъдат основни търговски партньори, но намаленото потребление в Гърция измести страната от второ на четвърто място сред най-големите ни пазари. Експортът за балканските страни расте с над 50 на сто и търговията с тях продължава да формира значително положително салдо.

Турция се оформя твърдо като втория по значение национален пазар след Германия. За първите пет месеца на годината е регистриран значителен растеж на износа към такива страни като Индия, Китай, САЩ.

Вместо приток на ПЧИ през първите пет месеца на годината се наблюдава изтегляне на средства от страната (26.9 млн. евро или 0.1 на сто от БВП). Това се дължи на плащания по вътрешнофирмени кредити (373 млн.евро), като същевременно инвестициите в дялов капитал (265.2 млн.евро) са с около 22 на сто по-малко от първите пет месеца на 2010 година. Реинвестираната печалба (80.8 млн.евро) също е с 20 на сто по-малко.

При все още слабото възстановяване на националната икономика и силно свития вътрешен пазар някои от чуждестранните компании предпочитат да насочват наличните финансови средства към изплащане на дълговете си вместо да инвестират в разширяване на дейността си. Като цяло инвестираните средства са във вече съществуващи предприятия с чуждестранно участие.

Притокът на ПЧИ ще остане слаб и през следващите години докато не се намерят нови печеливши сектори от реалната икономика, които да заменят досега търсените - недвижими имоти, финанси, услуги, пишат от ЦИР. За 2011 г. експертите очакват ПЧИ да не надхвърлят обема от 2010 г. (1.6 млрд. евро), а възможно е и да са по ниски.

Инфлация за 2011 г. у нас няма да надхвърли миналогодишната от 4.5 на сто, ако през второто полугодие на годината няма нови по-резки изменения в цените на горивата, допълват от ЦИР.

Според експерти на Центъра до края на годината безработицата ще бъде на нива около 9.5 на сто, като в летния сезон ще се понижи и под тази стойност.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.