"Икономист" за България: Ще доведат ли протестите до дълготрайна промяна

Пеевски е най-видимият олигарх заради връзката между политическата му кариера, медийната група и банката

"Икономист" за България: Ще доведат ли протестите до дълготрайна промяна

Под заглавие "Раждането на едно гражданско общество" списание "Икономист" помества статия (в печатния брой от 21 септември), в която задава въпросът дали всекидневните антиправителствени протести на българите ще имат дълготраен ефект.

Изданието припомня, че вече близо сто дни хиляди граждани на София и други големи градове в България излизат вечер на протести с настояване за оставка на правителството на премиера Пламен Орешарски. Протестиращите са от всички обществени обществени слоеве, като мнозинството от тях са млади, образовани и от средната класа, продължава статията.
Отбелязва се, че протестиращите имат свой уебсайт, страница във Facebook, вестник, разпространяван по електронен път, както и хаштаг в Twitter #DANSwithme - намек за избора на Делян Пеевски за директор на ДАНС, който отприщи недоволството.

За протестиращите Пеевски е станал символ на всичко погрешно в българската политика, пише "Икономист", като добавя, че неговата Нова българска медийна група (НМБГ) подкрепя всяко правителство на власт, променяйки съюзите си за един ден, а зад нея стои влиятелната Корпоративна търговска банка на Цветан Василев, в която държат авоарите си повечето държавни компании. Макар че Пеевски не е единственият олигарх в България с тесни връзки с държавата, той е най-видимият, благодарение на връзката между политическата му кариера, медийната група и банката, посочва изданието.

Цитиран е министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев, който признава, че "хората не усещат да има достатъчно справедливост". Според него кризата в България, която изглежда постоянна, е резултат по-скоро от дългосрочно недоволство, отколкото от решенията на неговото правителство. Оставката на целия кабинет, каквото е най-настойчивото искане на протестиращите, според него няма да промени много, понеже анкетите сочат, че новите избори няма да доведат до много по-различни резултати от предишните. Йовчев настоява, че правителството не е олигархично и че България е функционираща демокрация. Протестите ще стихнат, смята той, когато хората се убедят, че реформите на правителството носят промяна.

На противоположното мнение обаче е президентът Росен Плевнелиев, който вижда протестите като позитивни и мисли, че изборите биха довели до промяна. Мнението на Плевнелиев е, че кризата е икономическа, но същевременно и крачка от незавършеното пътуване към демокрацията. Според него силната мрежа от олигарси е главната причина България още да не е истинска европейска демокрация.

С такива противоположни мнения Плевнелиев и екипът на Орешарски са в конфликт, констатира "Икономист" и припомня, че Орешарски е обвинил президента в груба намеса в работата на изпълнителната власт, а медии, свързани с НМБГ, са подели, по думите на Плевнелиев, клеветническа кампания срещу него. Въпреки всичко, президентът вижда причини да бъде обнадежден: "2013 година е годината на гражданското общество в България", казва той.

Дали протестите в България ще променят нещо? Протестите се стопиха като численост след лятната ваканция, което би могло да е затишие или начало на нещо по-постоянно, посочва статията. Оптимистите смятат, че протестите са създали нова политическа среда и че на българските политици вече няма да може безнаказано да им се разминава лошото управление или клиентелизмът. Песимистите казват, че правителството ще оцелее, цинизмът ще вземе връх и България ще остане бедна и затънала в корупция. Статията припомня, че отразявайки загрижеността на някои членове на ЕС за България, френският и германския посланик публикуваха съвместно изявление, предупреждаващо, че "олигархичният модел" е несъвместим с членството в ЕС.

Ако нещата останат същите, младите българи ще продължат да бягат в чужбина, понеже не виждат възможности у дома, а българското общество ще остане разделено, както е сега: 51 на сто подкрепят протестите, 33 процента - контрапротестите, организирани от правителството, а 16 на сто - нито едните, нито другите, според неотдавнашно социологическо проучване. След знойното лято българите може да очакват гореща есен, заключава статията.

Споделяне
Още по темата
Още от Европа

Защо главният прокурор размахва пръст на политици?