Илон Мъск: Заради роботите хората ще се нуждаят от базов доход

Илън Мъск

Какво би се случило, ако роботите отнемат работните ни места? Това е въпрос, който не е напускал съзнанието нито на пролетариата, нито на буржоазията, откакто изкуствения интелект (AI) се е появил. Роботите вече замениха човешката работна ръка в множество сектори в индустрията, а сега започнаха да заемат позиции и в "творческия" сектор, където не една или две медии използват AI за списване на новини (включително и английската мултимедийна група "Прес Асошиейшън", която държи издания като "Дейли Мейл", "Таймс", "Нюз ъф дъ уърлд", "Гардиън" и други).

Екстравагантният mредприемач Илън Мъск има решение на въпроса. Той смята, че в бъдеще "автоматизацията" ще наложи необходимостта от въвеждане на универсален базов доход (т.е. всеки да получава определена, еднаква за всички, месечна сума от държавата, независимо дали работи или не).

В интервю за CNBC собственикът на "Тесла" и "СпейсЕкс" изрази мнението си, че много скоро "хората ще разполагат с повече свободно време, което да отделят за различни, по-сложни и по-интересни неща". Според него най-голямото предизвикателство ще се състои в това да се научим как да се интегрираме в свят, където изкуствения интелект властва."

Независимо от това дали автоматизацията ще замести човешкия труд, ползите от универсалния базов доход така или иначе звучат обещаващо и будят много полемика. Идеята, че всеки ще получава достатъчно ресурси, за да може да оцелее без работа, може би ще реши проблема с бездомните и бедността, но би могъл да доведе и до някои пагубни последици за пазара на труд, където материалният стимул би имал по-малка тежест.

За Мъск универсалнияj базов доход е неизбежен.Но дали хората наистина ще изгубят работните си места или роботиката ще помогне да се разкрият нови и необикновени възможности за професионално развитие в бъдещето, предстои да видим в близките десетилетия.

Споделяне

Още по темата

Още от IT