Имотите на Йончева, Симеонов, Жаблянов и Зарков се оказаха извън властта на КПКОНПИ

Имотите на Йончева, Симеонов, Жаблянов и Зарков се оказаха извън властта на КПКОНПИ

Антикорупционната комисия КПКОНПИ е прекратила проверките за имотите на четирима депутати, започнали в разгара на скандала "Апартаментгейт".

Елена Йончева бе проверявана заради къщи за гости, изградени с пари от фонд "Земеделие" от семейството на мъжа ѝ в странджанското село Велика. Документите за изграждането на тези къщи са подадени още през 2009 г. Тогава Йончева не била депутат. Самата тя твърди, че по това време не се е познавала с мъжа си Пламен Тодоров. За КПКОНПИ обаче е достатъчно, че по това време тя не е била длъжностно лице. Затова проверката е прекратена.

Антикорупция не е единствената институция, която се занимава с тези къщи. Преди два месеца прокуратурата разпореди на МВР проверка. Не е ясно какви са резултатите от нея.

Не е бил длъжностно лице, когато си купувал апартамент, и друг депутат от БСП - Крум Зарков . Той бе проверяван заради покупката на имот от 140 кв. м в София на цена 155 хил. евро или малко над 1100 евро за квадратен метър. Жилището е купено през 2015 г.

"От нотариалния акт става ясно, че 15 500 евро са платени преди подписване на договора, 74 500 евро при подписване на акта, а останалите 65 000 евро са платени чрез ипотечен кредит, рефинансиран в края на 2018г. с нов на стойност 120 000 лева", пише в решението на КПКОНПИ. Тъй като Зарков е депутат от 2017 г., не може да бъде проверяван за сделка, която е сключил като обикновен гражданин.

Друг червен депутат – Валери Жаблянов – също не може да бъде проверяван. Сигнал срещу него бе подаден заради вилата му в столичния квартал Симеоново. Според КПКОНПИ обаче той е купил земята, върху която строи още през 2002 г. Тъй като Законът за конфликт на интереси, заменен от сегашния закон, по който работи комисията, влиза в сила през 2009 г., няма как Жаблянов да бъде проверяван. Затова производството е прекратено.

Четвъртият проверка – на бившия вицепремиер Валери Симеонов – бе поискана от прокуратурата.

Ставаше дума за три сделки - закупено право на строеж през 2004 г. на 80 кв. м. в "Слънчев бряг" срещу едва платени 900 лв. при данъчна оценка 856 лв. покупка на офис в курорта за 6901.10 лв. и придобиване на общински имот от 875 кв. м. срещу 850 815 лв. отново в Слънчев бряг. Имотите са купени от фирма "Скат" ООД, чийто управител бе Симеонов. 

И в този случай имотите са купени преди да има закон, по който сделките могат да се проверяват. В историята със Симеонов има една особеност – на един от въпросните имоти е бил изграден незаконен строеж. Строителният контрол дава предписание за премахването му, което е обжалвано и потвърдено на всички инстанции. След като ДНСК изпраща покана за доброволно премахване, собственикът прави нещо различно – бута част от строежа, но свързва покрива му с този на съседния. При следващата проверка на ДНСК се установява, че:

"Предвид частичното премахване на незаконния строеж и неговото дострояване, строежът не съответства на строежа предмет на заповед на началника на РДНСК и премахването му е невъзможно, без да се засегне новоизградената обща покривна конструкция, която не е предмет на заповедта за премахване. Посочените обстоятелства възпрепятстват предприемането на последващи действия от РДНСК по случая". Впоследствие е подаден сигнал до кмета, който отговаря, че е предприел действия, но от решението не става ясно какви.

Историята със строежа приключва през март 2016 г., т.е. повече от три години преди срещу Симеонов да бъде подаден сигнал и затова КПКОНПИ не може да образува дело за конфликт на интереси.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?