Главният прокурор опроверга бившия премиер

Информацията за атентата срещу Борисов нито е секретна, нито е достоверна

На обикновен лист хартия пишело, че Доган участва в заговор, за да стане главен секретар на МВР

Сотир Цацаров, сн. БГНЕС

Твърдението на бившия премиер Бойко Борисов пред парламента, че службите имат документ, доказващ, че почетният лидер на ДПС Ахмед Доган е поръчал атентат срещу него преди години, всъщност се оказа меко казано преувеличено.

Става въпрос за "лист хартия", неотговарящ на изискванията за класифицирана информация, получен в Националната разузнавателна служба (НСР) на 8 юни 2005 г. от балканска държава. Още тогава е било преценено, че данните са в голяма степен недостоверни, стана ясно от разясненията на главния прокурор Сотир Цацаров в четвъртък.

Цацаров бе сезиран по случая от ДПС, след което бе възложено на ДАНС да провери дали Борисов е оповестил класифицирана информация и дали е налице информация за подготвянето му убийство с поръчител Ахмед Доган.

Вбесен от нападки на ДПС след гласуването на оставката на кабинета му на 21 февруари, бившият министър-председател съобщи, че имало материал от "партньорска разузнавателна централа", в който се казва, че тъй като той е "накърнил много сериозни интереси на международната организирана престъпност, се подготвя атентат и поръчител е Ахмед Доган".

"Документът, предаден на Национална разузнавателна служба, няма качеството на официален документ, който да съдържа класифицирана информация", заяви Сотир Цацаров в четвъртък, уточнявайки, че въпросната информация нямала необходимите атрибути, за да бъде секретна.

По думите му "сигналът представлява лист хартия, върху който пише "строго секретно". Съдържа два пасажа. Листът хартия не носи бланка, печат или други данни за чуждестранна разузнавателна служба". Той на практика опроверга и твърдението на Борисов, че данните дошли от "партньорска служба", като уточни, че авторът на информацията всъщност е "представител на НРС в балканска държава".

Любопитен детайл от документа бил мотивът, който според автора на информацията, накарал Ахмед Доган да участва в заговор за убийството на Борисов – искал да заеме неговото място като главен секретар на МВР. Моментът, в който тези данни са получени в НРС, съвпада с провеждането на парламентарните избори през 2005 г., след които Доган стана мандатоносител и спомогна за сформирането на тройната коалиция.

"На 8 юни 2005 г. нашият офицер за връзка препредава сигнала с криптограма у нас. На 15 юни сигналът достига България с дипломатическа поща. На базата на криптограмата се възпроизвеждат данните, съставят докладна записка от НРС, която е маркирана с гриф секретно. Тя е адресирана до президента, премиера, вътрешния министър, тогавашния директор на НРС, шефът на НСО и директорът на НСБОП", описа Цацаров подробно пътя на документа.

Обясни още, че в докладната записка не фигурирала частта с участието на лидера на ДПС в подготовката на атентата.

"НРС категорично е приела, че това е информация с изключителна ниска степен на достоверност. Тогавашния директор на НРС Кирчо Киров по разпореждане на президента Георги Първанов запознава Борисов със същността на информацията, без да му представя листа хартия и без да го запознава с пасажа за Доган", добави Цацаров.

От думите му стана ясно, че Борисов е разбрал за подробностите в документа едва през февруари т.г., когато той му бил показан от настоящия шеф на службата Драгомир Димитров. Самият Димитров така и не обяснил в прокуратурата с каква цел е запознал бившия премиер с информацията, при положение, че още преди 8 години тя е определена като недостоверна.

Цацаров спомена и становището на Държавната комисия за сигурността на информацията, според което "документът, предаден от чуждата специална служба, няма качеството на официален документ, който да съдържа класифицирана информация по смисъла на закона".

"Прокуратурата приема, че информацията в сигнала не е достоверна, не може да се упреква НРС в криене на информация, защото информацията е, да не кажа с нулева, но с изключителна ниска степен на достоверност. Няма каквито и да е данни Ахмед Доган да е участвал или планирал подобни действия. Трудно мога да си представя г-н Доган главен секретар на МВР", каза още Сотир Цацаров.

Според събраните материали няма извършено престъпление и затова делото за изнасяне на класифицирана информация е прекратено.


По тази причина единственото развитие на случая оттук-нататък би могло да бъде Доган да съди Борисов за клевета по гражданско-правен ред. Междувременно настоящият лидер на ДПС Лютви Местан коментира, че изнесеното от Цацаров уличава Борисов в "тежка клевета".

"Аз не съм разговарял с него, само чета електронни сайтове, той е категоричен, че няма данни г-н Доган да е поръчал Бойко Борисов. За нас това не е изненада. Няма данни за такова нещо. Това категорично уличава Бойко Борисов в тежка клевета. Ние бяхме убедени, че няма данни за подобно нещо. Не трябва да питате нас, а трябва да питате Борисов", каза още Местан.

Той заяви, че е изумен от следния парадокс - от една страна главният прокурор отказва да образува разследване срещу Бойко Борисов за изнесената информация, а от – НРС отказва да предостави данните за подготвяния атентат, мотивирайки се, че са секретни. Затова лидерът на ДПС настоя шефът на службата Драгомир Димитров и главният прокурор Сотир Цацаров да се съберат и да изяснят казуса - класифицирана ли е информацията или не.

Малко по-късно в четвъртък бившият вътрешен министър Цветан Цветанов също коментира темата, правейки внушение, че думите на Цацаров всъщност изцяло са потвърдили твърдението на Борисов, а не обратното.

"Съдържанието му (на документа – бел.ред.) се свежда до два абзаца - в единия се казва, че организираната престъпност готви атентат срещу главния секретар на МВР Бойко Борисов заради мерките му срещу нея. Във втория се уточнява, че планираният атентат е в договореност с Ахмед Доган", коментира пред предпочитаната от него агенция "Фокус" Цветанов.

Според него става въпрос за прикриване на сигнала в "първия му информационен вид", от който е премахната частта за участието на Доган. Бившият МВР шеф добави още, че от ДПС заемат типичната си позиция на жертви.

Споделяне

Още по темата

Още от България