Инициативен комитет надъхва президента да оглави "единението на българите"

Инициативен комитет надъхва президента да оглави "единението на българите"

Президентът Румен Радев да застане начело "на похода към единението на българите", призова в понеделник председателят на специално формирания инициативен комитет акад. Георги Марков.

"Инициатори сме на процес, който се надяваме във времето да има конкретни измерения. Има нагласа за единение в обществото, но нищо не се случва", заяви и Петко Колев, шеф на Общобългарска фондация "ТАНГРА ТанНакРа".

По думите на бившия зам.-министър на външните работи Любомир Кючуков "има разпад на социалната тъкан".

Сред членовете на инициативния комитет е и Нешка Робева, която обясни, че децата у нас са разделени на бедни и богати, а агресията сред тях също е пречка за постигане на единение.

Формалният повод за пресконференцията беше 100-годишнината от Войнишкото въстание, като бе обявено, че вече има изградени паметници, с които да се отбележи спирането на братоубийствата.

Към момента не е ясно какво точно предлага инициативният комитет и как си представя ролята на президента в начинанието.

То обаче неизбежно ще породи подозрения, че е политическият проект на Румен Радев, каквито обвинения към него се отправят и от управляващите, и от гравитиращи около тях медии.

Самият Радев е декларирал готовност да подкрепи всяко обществено усилие за решаване на проблемите в държавата.

На 3 септември, в обръщението си по повод откриването на есенния политически сезон, президентът остро разкритикува управляващите, но в същото време се обяви против исканите от БСП предсрочни избори, защото, по думите му, те не отваряли перспектива.

"Ако политическата класа е неспособна да се справи с проблемите, то тогава българите сами ще открият нови пътища за решаването им", заяви още Радев в обръщението си, без да конкретизира какво точно има предвид.

През април, след лекция в УНСС, президентът отговори двусмислено на въпрос би ли направил нова партия.

Той каза, че е президент на всички българи, но допусна появата на нови партии, ако общественото недоволство продължи да расте. "Ако разочарованието на хората от политическото статукво продължи да расте, ще бъдем свидетели на създаването на нови партии", заяви тогава Румен Радев, който в момента е политикът с най-висок рейтинг в България.

В ситуация на все по-изострена конфронтация между президента и управляващите, премиерът Бойко Борисов наскоро разясни пред медиите какво и е имал предвид Радев с думите си, че няма нужда от предсрочни избори. "Той каза, че сега не е моментът за избори, но ако има една нова партия, това вече ще е друго. Хващайте нюансите", посъветва Борисов.

Засега Радев не е коментирал възванието за оглави "похода за единение на българите". Интересно е, че афиширалите се досега представители на инициативния комитет навремето гравитираха около бившия президент Георги Първанов, който по време на втория си мандат се зае с партийно строителство и учреди АБВ.

Проектът му стартира с амбиция да е широка гражданска инициатива и управленска алтернатива. "Едно ново начало, възраждане на българската нация, минава през помирението и отказа да водим битки с миналото, които не водят до никъде", заяви Първанов пред сподвижниците си през ноември 2010 г., настоявайки, че иска да обедини ляво-дясно -център за един "нов приобщаващ модел на управление". Впоследствие АБВ стана партия, която през 2014 г. дори влезе в парламента и се включи в кабинета "Борисов 2".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?