Радев: Оставките вече не са решение, но нови избори не отварят перспектива

"Ако политиците не могат да решат проблемите, българите сами ще го направят"

Румен Радев, сн. БГНЕС

"Оставките вече не са решение, а бягство от реална отговорност". Това каза президентът Румен Радев в понеделник в обръщение към нацията по повод началото на новия политически сезон, който започва на 4 септември.

Държавният глава остро критикува управляващите, но в същото време се обяви против предсрочни избори, защото, по думите му, те не отваряли перспектива.

Президентът определи като "пробив в държавността" срива на Търговския регистър и фалита на застрахователното дружество "Олимпик", което остави над 200 хил. българи без застраховка на автомобилите. По думите му подобни проблеми отблъсквали чуждите инвеститори и именно заради това бил отчетен срив на чуждите инвестиции.

"България се управлява повече през телевизиите, отколкото през институциите. Скалъпени интриги засенчват в медиите фундаменталните проблеми на обществото - несправедливостта, бедността, демографската криза и беззаконието. Оставките вече не са решение, а бягство от реална отговорност. Проблемът в държавата не е персонален, а системен. Авторитаризмът не е бъдещето на България", добави държавният глава.

Въпреки това обаче той смята, че "нов изборен цикъл в непосредствено бъдеще няма да отвори нова перспектива".

Затова, според него, "отговорното поведение диктува управляващата коалиция да се фокусира върху най-острите проблеми на обществото".

"А от парламентарната и извънпарламентарна опозиция гражданите очакват ускорено изграждане на убедителна алтернатива на сегашното управление", допълни държавният глава.

Според него "ако политическата класа е неспособна да се справи с проблемите, то тогава българите сами ще открият нови пътища за решаването им".

 
"През политическия сезон многократно посочвах два системни порока на днешна България: несправедливостта и корупцията. Те са рожби на злоупотребите на малцина, но и на примирението на мнозинството. Без него те не могат да парализират обществото ни", допълни той. 
 

Mediapool публикува пълния текст на обръщението без редакторска намеса: 

Уважаеми журналисти, дами и господа – добре дошли!
 
Уважаеми сънародници,
 
Започва новият политически сезон. Известно е, че дори да обърнете гръб на политиката, тя се интересува от вас. През август българският бизнес преживя срив на Търговския регистър. 200 000 сънародници загубиха застраховките на своите автомобили. Това не са просто инциденти, а пробиви в държавността. Законността и прозрачността са предусловие за всеки инвеститор. Чудно ли е тогава, че продължава сривът на чуждестранните инвестиции.
 
Миналият политически сезон приключи с ветото, което наложих върху промените в Закона за приватизацията. То бе подкрепено от Народното събрание, но подобни лобистки текстове ерозират остатъчното доверие в парламента. България се управлява повече през телевизиите, отколкото през институциите. Скалъпени интриги засенчват в медиите фундаменталните проблеми на обществото: несправедливостта, бедността, демографската криза и беззаконието. Страната се нуждае от идеи, а се дави в скандали. Оставките вече не са решение, а бягство от реална отговорност. Проблемът в държавата не е персонален, а системен. Авторитаризмът не е бъдещето на България.
 
Нов изборен цикъл в непосредствено бъдеще няма да отвори нова перспектива. Отговорното поведение диктува управляващата коалиция да се фокусира върху най-острите проблеми на обществото. От парламентарната и извънпарламентарната опозиция гражданите очакват ускорено изграждане на убедителна алтернатива на сегашното управление.
 
През политическия сезон многократно посочвах два системни порока на днешна България: несправедливостта и корупцията. Те са рожби на злоупотребите на малцина, но и на примирението на мнозинството. Без него те не могат да парализират обществото ни.
 
Предстоят ни месеци на политическо усилие, в което всички - граждани и политици, имат своя дял. Онези, които не поемат своята част от отговорността, обременяват с нея всички останали. Ако политическата класа е неспособна да се справи с проблемите, българите ще бъдат принудени да открият нови пътища за тяхното решаване. 
 
Като президент, ще вложа своите сили в отстояването на българската демокрация. В диалог и сътрудничество с Вас ще работя за извеждането на страната на нова перспектива за развитие.
 
Благодаря Ви за вниманието!
Споделяне

Още по темата

Още от България