Депутатите от ГЕРБ не били съгласни с министерските оставки

Въпреки това ще гласуват, каквото бъде внесено

Депутатите от ГЕРБ не били съгласни с министерските оставки

Депутатите на ГЕРБ не са съгласни с подадените оставки на тримата министри. Те няма да решат проблемите, но са морален акт на поемане на политическа отговорност. Това коментира председателят на Народното събрание Цвета Караянчева пред Нова телевизия.

Въпреки това от думите ѝ за пореден път стана ясно, че мнението на депутатите няма да е решаващо за приемането на оставките. Караянчева коментира, че то зависи от резултатите от коалиционния съвет на ГЕРБ и "Обединени патриоти", насрочен за понеделник, както и от премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов. Именно Борисов поиска оставките на министрите на на регионалното развитие Николай Нанков, на транспорта Ивайло Московски и на вътрешните работи Валентин Радев след катастрофата със 17 загинали край Своге.

"Това, което бъде внесено в парламента след решението (на коалиционния съвет – б.а.), ще бъде гласувано", каза Краянчева.

Тя обясни, че подкрепя и тримата министри в оставка. Добави, че смята, че вина в подобни ситуации трябва да бъде поемана, но "от хора на по-ниските нива", тъй като един министър не можел да знае всичко, което се случва в министерството.

Караянчева коментира, че няма да има предсрочни избори и коалицията ще изкара пълен мандат. Тя отново повтори, че коалиционните партньори са допуснали грешката да си говорят през медиите. "Отношенията са динамични. В една коалиция понякога по-малките партии се притесняват, че ще се обезличат и посланията, които изпращат към своите избиратели са по-емоционални, защото трябва да покажат, че са фактор в тази коалиция", каза Караянчева.

Председателят на една от по-малките партии ВМРО – Красимир Каракачанов, коментира пред бТВ, че формацията няма претенции за министерски кресла при предстоящия ремонт на кабинета. От думите му се разбра, че той няма нищо против премиерът Бойко Борисов да решава еднолично подобни кадрови въпроси, засягащи министерствата на ГЕРБ. Каракачанов не се чувствал обиден, че искането на оставки не е съгласувано с него. Недоволство от това изрази председателят на НФСБ и вицепремиер Валери Симеонов, който обвини Борисов, че управлява еднолично. Другият вицепремиер Каракачанов обаче не споделя мнението му.

"Право на министър-председателя, който е лидер на най-голямата партия в коалицията, е да си решава кадровите въпроси, както сметне за добре. Но вече е въпрос на дебат в коалиционния съвет между ГЕРБ и "Обединени патриоти". В България казваме "Три пъти мери, веднъж режи", защото веднъж, като отрежеш, нещата не се получават после", каза Каракачанов.

Той даде положителна оценка на управлението и на тримата министри в оставка и заяви, че не се страхува за поста си. "Никой не се е родил министър и никой няма да бъде цял живот министър. Ако премиерът е недоволен от мен, ако моите коалиционни партньори са недоволни от мен, както се казва в казармата, "Ставам, сдавам и се уволнявам", заяви министърът на отбраната. Добави, че би си подал сам оставката, ако не получи разбиране за модернизацията на армията. "Не става дума за много пари – има - няма 200 млн. лева. Но с тези пари можем да модернизираме сухопътните войски, да поддържаме хеликоптерите и бойната авиация, да увеличим заплатите на военнослужещите. Тези пари са смешни за бюджета на една държава, която реализира излишък от 2 млрд. лева", каза още той.

Споделяне

Още по темата

Още от България