Обществото смята министерските оставки за недостатъчни

Повечето ги одобряват, но искат и конкретни наказания за длъжностни лица и промяна, според "Алфа Рисърч"

Обществото смята министерските оставки за недостатъчни

Подадените в края на миналата седмица заради катастроафата край Своге три министрески оставки се одобряват от 61 на сто от българите, но повечето смятат, че това не е достатъчно, за да се възстанови доверието в управлението на държавата и искат да има конкретни наказания за длъжностни лица. Това сочи експресно проучване на "Алфа Рисърч“, проведено сред 600 души в периода 31 август – 2 септември по поръчка на БНТ и разпространено в понеделник

61% от обществото одобрява оттеглянето на министрите на транпорта, на регионалното развитие и на вътрешните работи, които подадоха поисканите им оставки като знак на политическа отговорност.

Тези техни действия се оценяват преобладаващо позитивно от гражданите, но почти 30 на сто имат критично мнение. Привържениците на ГЕРБ обаче са сдържани в оценките си, заради лоялността към своите министри, а тези на БСП критикуват заради базисното си недоверие към цялото правителство.

Допитването очертава още, че министреските оставки се са достатъчен акт, когато системни дефекти засягат широки обществени групи. Проучването показва също така, че за гражданите проблемът не е само в липсата на "сцепление“ в асфалта, а в липсата на "сцепление“ между работата на институциите, която трагичният инцидент край Своге осветли, посочват социолозите.

По тази причина оставките не зареждат  автоматично управляващата коалиция с нов кредит на доверие, посочват от „Алфа Рисърч“. Според едва 12% от запитаните оттеглянето на министрите е достатъчно, за да се увеличи личното им доверие към кабинета. 19% са най-радикалните, които, напротив,  втвърдяват критичната си позиция. Най-голямо внимание заслужава позицията на мнозинството, според което оставките не са в състояние да повлияят на доверието им. Това не означава, че преценяват случая като маловажен, напротив, това е червен сигнал, че този механизъм, ако остане единствен, започва сериозно да буксува.

Повечето ог половината запитани – 56.5 на сто, са посочили, че очакват освен оставки на министри, да има и конкретни длъжностни лица, наказани за катастрофата. Това според анализаторите е доказателство за промяната на обществените нагласи от чисто политически натиск към натиск за промени във всички нива на системата.

Как предстоящият сериозен ремонт на кабинета, ще повлияе на обществените нагласи, тепърва предстои да видим. Сигурно е обаче, че гражданите очакват не толкова подредба на коалиционните взаимоотношения, колкото подредба на държавата и реален, а не имитационен контрол на начина, по който институциите и длъжностните лица изпълняват своите задължения.

Споделяне

Още по темата

Още от България