Ирак вероятно не е притежавал оръжия преди войната

Ирак най-вероятно не е притежавал оръжия за масово поразяване преди началото на войната. Това заяви главният оръжеен инспектор на САЩ Дейвид Кей. Д-р Кей каза, че американското разузнаване ще трябва да даде обяснение за твърденията си, според които в навечерието на американската инвазия Багдад все още е имал на разположение смъртоносните оръжия.

В интервю за Националното обществено радио Дейвид Кей заяви, че единственият сигурен до момента факт е, че иракските оръжия за масово поразяване не съществуват. Той индиректно нападна разузнаването, заявявайки, че събирането на достоверна информация е проблем, отнасящ се единствено до способностите на разузнавателната общност.

Същевременно д-р Кей защити президента Буш. На въпрос дали Буш трябва да даде обяснение пред американския народ за разминаването между твърденията за оръжия за масово поразяване и липсата на такива оръжия, Дейвид Кей отговори така: "Смятам, че разузнавателната общност трябва да даде обяснения на президента, вместо президентът - на американския народ".

ЦРУ даде да се разбере, че засега не възнамерява да коментира изявленията на Дейвид Кей. Белият дом също запази мълчание по темата. Кандидат-президентите от Демократическата партия обаче веднага подеха темата, която бяха позагърбили по време на последните седмици от кампанията си. Сенаторът от Масачузетс Джон Кери заяви, че изявленията на д-р Кей увеличават неговото убеждение, че администрацията на Буш е преувеличила иракската заплаха. "Изявленията потвърждават това, което аз твърдя от доста време насам - каза Кери - че ние сме били подведени не само от разузнаването, но и от президента, който ни вкара във война".

Още в края на 2002 година президентът Джордж Буш заяви, че Ирак разполага със значителни запаси от биологически оръжия, способни да отнемат живота на милиони души. В навечерието на войната пък президентът заяви, че американските войници отиват в Ирак, за да елиминират оръжията за масово поразяване.

Доктор Дейвид Кей се завърна от Ирак, без да е открил каквито и да било химически, биологически или ядрени оръжия. В неделя обаче той за пореден път застана зад досегашните си твърдения, че Саддам Хюсеин е развивал дейности, свързани с разработването на оръжейни програми. "Иракските лидери са били твърдо решени да продължат тези дейности", каза Кей. Той заяви, че е имало научни и инженерни разработки, които просто не са успели да бъдат претворени в производство на оръжия за масово поразяване.

Главният инспектор каза още, че съществуват достатъчно доказателства и за това, че Ирак е прехвърлил в Сирия големи товари. Засега обаче е трудно да се установи дали пратките са съдържали оръжия най-вече поради това, че Дамаск отказва да си сътрудничи с оръжейните инспектори на САЩ.

До този момент не е ясно дали САЩ ще продължат с опитите си да открият иракски оръжия за масово поразяване. Държавният секретар Пауъл загатна, че такива оръжия може и да не съществуват, докато говорителят на Белия дом продължава да твърди, че оръжията ще бъдат открити.

Споделяне

Още от Войната срещу тероризма