Иран е за запазване на ядреното споразумение, но е готов за диалог по другите въпроси

Иранският президент Хасан Рохани

Президентите на Франция Еманюел Макрон и на Иран Хасан Рохани са се уговорили в телефонен разговор в неделя вечер да работят заедно в следващите седмици за запазване на споразумението от 2015 г. за иранската ядрена програма, съобщи Елисейският дворец.

В разговора, продължил повече от час, Макрон предложил на Рохани допълнителни разговори да обхванат "три допълнителни и наложителни теми" - програмите на Иран за балистични ракети, ядрените му дейности след 2025 г. и основните регионални кризи в Близкия изток, се казва в съобщението на Елисейския дворец, цитирано от Ройтерс.

Ядреното споразумение между Иран и страните от групата 5+1 - САЩ, Русия, Франция, Великобритания, Китай и Германия, сключено през 2015 г., по никакъв начин не подлежи на преговори. Това заявил Рохани на Макрон според съобщение на иранското президентство, цитирано от АФП.

 

Иран няма да приеме никакви ограничения отвъд ангажиментите си по силата на международните норми след 2025 г., добавил иранският президент. Той казал, че ядреното споразумение е не само конструктивно за мира в района, но е и основа за доверие между Запада и Иран, посочва ДПА.

Рохани обаче изразил готовност за диалог по другите въпроси, за да се гарантира регионална стабилност и сигурност и да се води борба с тероризма, отбелязва ДПА.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп, който е яростен противник на ядреното споразумение с Иран, трябва да обяви на 12 май дали ще оттегли САЩ от него и дали след това ще наложи отново едностранните американски санкции срещу Иран, вдигнати след влизането в сила на споразумението.

 

Сега президентът на САЩ обмисля предложението на Макрон за запазване на действащото споразумение, едновременно с провеждането на преговори за допълнително споразумение по други въпроси.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?