"Вашингтон пост"

Иран и Хизбула изграждат военизирани мрежи в Сирия, в случай че Асад падне

Иран и свързаната с него ливанска групировка Хизбула създават мрежа от военизирани структури в Сирия, за да съхранят и защитят своите интереси, в случай, че режимът на президента Башар Асад падне или бъде принуден да се оттегли от Дамаск. Това твърдят официални американски и близкоизточни представители, пише в. "Вашингтон пост".

Сега тези военизирани групи се бият рамо до рамо с правителствените сили, за да задържат Асад на власт. Според източниците обаче, дългосрочната цел на Иран е да има надеждни позиции в Сирия, ако страната се разпадне на етнически и верски анклави.

Висш служител от администрацията на Барак Обама припомня твърденията на самия Иран, че поддържа поне 50 000 членове на военизирани структури в Сирия.

Стратегията на Иран, според високопоставен арабски представител, е двояка. Едната е цялостна подкрепа на Асад, другата – да се подготви почвата за сериозни смутове, ако режимът падне.

Източниците на "Вашингтон пост" са пожелали анонимност, тъй като се позовават на разузнавателна информация.

Фрагментацията на Сирия по религиозен и племенен принцип е проблем, който все повече безпокои правителствата на съседните държави и САЩ, тъй като гражданската война скоро ще навлезе в третата си година, без признаци за политическо решение или военна победа нито за Асад, нито за противниците му.

Въстаническите сили, съставени предимно от сунитското мнозинство в Сирия, далеч не са единни, а разделени по религиозни, географски, политически или икономически признаци. Нараства мощта на въоръжените ислямисти, много от които са от други страни и са свързани с Ал Каида.

Кюрдските националисти имат свои собствени милиции, контролират преди всичко североизточната част на страната и отчасти Алепо. Те са много по- заинтересовани от автономия, отколкото от съюз с която и да е страна в конфликта. Християнското малцинство е до голяма степен на страната на Асад, тъй като се страхува от евентуална победа на ислямистите. Друзите, които в Сирия са 700 000 и са последователи на едно от разклоненията на шиитския ислям, все повече клонят към бунтовниците.

Независимо от усилията на САЩ да убедят алеутите (малцинство в ислямското шиитско разклонение), че е в техен интерес да изоставят Башар Асад, тяхната подкрепа за режима остава категорична.

Всички основни вътрешни сирийски групи имат чуждестранни поддръжници.

Фактически Сирия се разпада като държава, подобно на Ливан, който през 1970-те години се разпадна на етнически компоненти, а същото стана и с Ирак, коментира експертът Пол Салем, директор на базирания в Бейрут "Middle East Center of the Carnegie Endowment for International Peace". Би било много трудно сирийската нация да се събере обратно заедно, смята той.

Иран умее да се възползва от хаоса, дори без да контролира правителството, което привидно е на власт. Хизбула възникна по време на ливанската гражданска война през 1970-те, когато Иран бе в състояние да се възползва от недоволството на шиитското население в страната. Моделът бе приложен и в Ирак в периода на хаос и размирици след инвазията на САЩ.

Интересът на Техеран да съхрани базата си в Сирия обяснява отчасти защо иранското правителство, независимо от финансовите си затруднения, продължава да отделя щедри ресурси за групи като "Джаиш ал-Шааби" – алианс между местни шиитски и алеутски военизирани групировки в Сирия. Те получават оръжие и пари от Иран, според американски и близкоизточни представители, които са проучвали организацията. Военното обучение на членовете на тези групировки се извършва от офицери на Хизбула и Иранската ислямска революционна гвардия.

"Джаиш" съществува отделно от печално известната "Шабихи" (проправителствени сирийски отряди за репресии, които убиват предполагаеми бунтовнически привърженици). "Джаиш" е преди всичко религиозна боева сила под командването на командири от Иран и Хизбула.

През декември финансовото министерство на САЩ въведе санкции спрямо "Джаиш", мотивирайки се с това, че организацията е получила милиони долари от Иран.

Естествените съюзници на Иран в една разделена Сирия биха били шиитите и алеутите, концентрирани в провинции близо до сирийската граница с Ливан и в ключовия пристанищен град Латакия. Според най-вероятните сценарии, останките от правителството на Асад – със или без Асад – ще се стремят да установят крайбрежен анклав тясно свързан с Техеран, зависим за оцеляването си от иранците, който би помогнал на Иран да запази връзката с Хизбула и по този начин да оказва натиск върху Израел.

Експерти смятат, че главното за Иран не е да съхрани режима на Асад, а да поддържа инструменти за влияние, включително да контролира транспортни центрове в Сирия. Докато има контрол над летище или пристанище, Иран ще може и да поддържа контролирания от Хизбула маршрут за снабдяване в Ливан и да продължава да манипулира ливанската политика.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Къде му е мястото на Бойко Борисов?