Бойко Борисов: С какво е опасна Хизбула за националната сигурност на страната?

Николай Младенов: Леви и десни ни набутаха във войната в Ирак

Сн. БГНЕС

"С какво е опасна Хизбула, че когато сме я посочили, според Станишев и компания, има вече заплаха за националната сигурност?". Така премиерът Бойко Борисов коментира във вторник критиките към кабинета, че посочи връзка на военното крило на проиранската ливанска групировка Хизбула с атентата в Бургас.

Борисов заяви още, че очаква групировката да отхвърли българските обвинения. "Аз не съм чул никой досега да си признае нещо с подобен акт, предполагам, че ще кажат нещо в посока, че не са те. Станишев ще ги защити", заяви Борисов.

 

Външният министър Николай Младенов от своя страна обяви, че опасенията на "леви и десни за националната сигурност" са неуместни, защото "същите леви и десни ни набутаха във войната в Ирак".

 

"Защото тогава Ал Каида директно атакува българската държава в Кербала, където бяха убити български войници. Директно атакува българската държава, когато бяха отрязани главите на двама български шофьори. Това са директни атентати срещу България. Този терористичен акт не беше срещу България - той беше срещу израелски туристи на територията на България", каза Младенов пред ТВ7.

 

Правителството бе критикувано от опозицията, но с различни аргументи. Според БСП правителството е предприело "изключително рисково действие", а според "България на гражданите" на Меглена Кунева то е пренесло практиката да се посочват виновни без да бъдат изправяни пред правосъдието и на международно ниво. Лидерът на ДСБ Иван Костов пък обяви, че не приема вътрешният министър като източник на информация и призова премиерът да даде обяснение по темата в парламента.

 

Позицията на лидера на БСП Сергей Станишев бе отразена на официалния сайт на Хизбула.

 

"Станишев казва, че когато сме посочили Хизбула опасността за националната сигурност се е повишила, с какви аргументи разполага Хизбула, за да е опасна за националната сигурност", посочи Борисов.

 

Във вторник стана ясно, че Хизбула ще коментира обвинението на 16 февруари. Това съобщиха близки до движението кръгове в Бейрут, цитирани от близкоизточния сайт "Ал Монитор". Източниците на сайта категорично отхвърлят обвиненията, че Хизбула е замесена в бомбения атентат в Бургас на 18 юли м.г. Те посочват, че ако движението има да каже нещо повече по въпроса, то ще бъде казано от лидера на Хизбула Хасан Насралла на 16 февруари.

 

На 16 февруари Насралла ще изнесе публична реч в Бейрут по повод годишнините от убийствата на трима от лидерите на движението. С избора на тази дата той ще постави проблема в контекста на преследването и изолирането на Хизбула, твърдят източниците на изданието.

 

"Единствената правилна позиция"

 

Критиките към правителството по-рано във вторник бяха отхвърлени и от външния министър Николай Младенов.

 

"Това, което правителството направи, е единствената правилна позиция в момента, всичко друго е абсолютна спекулация".

 

В понеделник вечерта пред сградата на външно министерство се проведе флашмоб с искане за оставка на Младенов. Според около 20 протестиращи Младенов "представлява заплаха за националната сигурност със своите действия и бездействия".

 

"Това е породено от безсмислено желание за конфронтация в нашето общество, защото когато ние разполагаме с данни кой носи отговорност за случилото се в Бургас", коментира Младенов пред БНР.

 

Той каза още, че заедно с европейските партньори ще бъде формулиран списък от мерки, който ще бъдат предприет на колективно равнище, за да не бъдат допуснати подобен тип инциденти в бъдеще.

 

Ясно разграничение между партията и военното крило

 

Младенов коментира още, че е спекулация да се намесват в случая и отношенията на България с Иран и отхвърли отново твърдението, че Техеран изтегля посланика си от България. Младенов каза, че мандатът на посланика свършва и до края на седмицата или в началото на следващата той ще бъде заменен от нов дипломат.

 

"Спекулация е тук да се търси някаква връзка между отношенията между България и Ливан по отношение на този атентат. Ние ще работим много активно, много системно както с ливанските власти, така и с канадските, с австралийските власти, с които сме работили изцяло през това разследване... Хизбула също е и политическа партия в рамките на Ливан, която има много сериозно представителство и в правителството в момента, и в обществото. Тука трябва да правим много ясно разграничение, че когато има политически процес, когато хората гласуват за една политическа партия, те надали гласуват за тези, които са част от нейната структура, но са заети с дейност, каквато е тероризмът", каза Младенов.

 

Той заяви още, че не може да се търси и връзка между атентата и случващото се в Сирия.

 

"Атентатът в Бургас бе срещу израелски туристи на територията на България. Тези хора бяха дошли в България да отидат на море. Те идваха тук на почивка. С какво бяха заслужили те или с какво бяхме заслужили ние такъв тип отношение?! Режимът на Асад е режим мракобесен, режим, който е в края на своите дни. Той няма бъдеще, той ще приключи по един или по друг начин в най-скоро време. Страните, които подкрепят Асад, се броят на пръстите на едната ръка. Това са Русия, това е Иран, това са, това е... по определен начин няколко други страни от Латинска Америка", коментира Младенов.

 

Той каза още, чете първа резултатите от българското разследване ще бъдат обсъдени в рамките на различните групи на Европейския съюз. САЩ и Израел призоваха ЕС също да обяви Хизбула за терористична организация.

 

"Така че има достатъчно неща, които Европа може и трябва да направи, както е правила след всеки подобен атентат, когато за съжаление и в миналото са се случвали на европейска територия, за да се предпазим от подобни случки в бъдеще", посочи Младенов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?