Говорителят на външно министерство:

България няма да предлага мерки и санкции срещу "Хизбула”

България няма да предлага мерки и санкции срещу "Хизбула”

Говорителят на Министерството на външните работи Весела Чернева заяви, че на утрешната среща на външните министри от Европейския съюз България няма да предлага конкретни мерки или санкции срещу "Хизбула", нито на тази среща  ще бъдат взети някакви решения.

"Българският министър Николай Младенов ще информира колегите си за последните развития след обявяването на резултатите от разследването на атентата, но целта е да има разговор в рамките на ЕС, без да се стига до конкретни мерки", каза Весела Чернева, цитирана в неделя от "Дневник”.

Тя изрази мнение, че вчерашната реч на лидера на ливанската шиитска групировка "Хизбула" Хасан Насрала е имала по-скоро вътрешнополитическо звучене в Ливан и не е целяла да въвлече България в някакъв по-широк контекст на събития.

Вчера Насрала заяви, че Израел провежда кампания на сплашване чрез медиите срещу Ливан и ливанците и иска да започне нова война, но няма да може. Той сравни изявлението на България, че военното крило на "Хизбула" е съпричастно към атентата, с обвинението на Израел срещу палестинците за убийството на посланика в Лондон и започването на войната от 1982 г.

"Този път обаче атентатът в Бургас няма да бъде използван като претекст за война, защото политическите сметки са различни", заяви Насрала в Бейрут и обвини Израел, че се опитва да вкара "Хизбула" в терористичния списък на ЕС.

"Казвам на Израел, че ние в "Хизбула" няма да толерираме никакви действия срещу Ливан и територията му. Ще отговорим незабавно", каза Насрала в реч, за която предварително бе обявено, че ще съдържа отговор на изявлението на България от началото февруари, че извършителите на атентата в Бургас миналия юли, при който загинаха петима израелски туристи и българският шофьор на автобуса им, са имали връзки с „Хизбула”.

В отговор на въпроса дали София ще настоява за включването на "Хизбула" в черния списък на ЕС за терористични организации, Чернева уточни, че става дума за начало на дискусия, която ще тече в следващите няколко месеца в Евросъюза и трябва да приключи до Европейския съвет през юли.

Тя каза, че външният министър Младенов е имал индивидуални разговори с голяма част от колегите си от ЕС и подчерта, че повечето от тях са изразили подкрепа за усилията на страната ни веднага след обявяването на резултатите от разследването.

"Това, което искаме да установим в понеделник, е да разберем до каква степен има критична маса за следващи действия", коментира Весела Чернева.

Споделяне

Още по темата

Още от България