Атентаторът от Бургас и единият му съучастник са били роднини

Израел не приема българското разграничение между военно и политическо крило на Хизбула

Израел не приема българското разграничение между военно и политическо крило на Хизбула

Израел поднови призивите си ЕС да обяви Хизбула за терористична организация и отхвърли позицията на България, че има разлика между политическо и военно крило на проиранската групировка.

В същото време канадската медия "Нешънъл пост" (National Post) съобщи, че канадецът, заподозрян за организацията на атентата в Бургас, има роднинска връзка с извършителя, който загина по време на нападението на летището в морския град.

Семейните връзки характерни за Хизбула 

 

Според "Нешънъл пост" ДНК тест е потвърдил, че в атаката, която уби шестима на аерогарата в "Сарафово”, има семейна връзка, но все още не е установено, дали човекът, носил бомбата, също е канадски гражданин.

 

Каква точно е семейната връзка обаче не е ясно. Медията посочва, че замесеният канадец е имал поне един брат, но за момента той не е свързан с атентата.

 

Експертът по Хизбула Мат Левит от вашингтонския Институт за Близкоизточна политик заяви снощи, че в редиците на подкрепяното от Иран движение роднинството между членовете е често явление.

 

"При операциите си Хизбула често използва хора, които имат семейни връзки помежду си или са израснали заедно, тъй като тези дългогодишни отношения обвързват членовете и за разузнаванията и правозащитните органи е много по-трудно да проникнат в мрежите им", посочи Левит.

 

България обяви "обосновано предположение", че военното крило на проиранската групировка е свързана с атентата в Бургас, каквото е позицията на САЩ и Израел. Двете страни подновиха и призива си към Европейския съюз да признае групировката за терористична организация, но сред страните членки има разделение по въпроса.

 

Израел: Няма разлика между военното крило на Хизбула и партията

 

Израелският постоянен представител в ООН Рон Прозор разкритикува Европейския съюз, че смята Хизбула за легитимна политическа организация.

 

По време на открит дебат в Съвета за сигурност на световната организация, посветен на защитата на цивилните при въоръжени конфликти, Прозор призова ЕС да обяви ливанската шиитска групировка за терористична организация, съобщи ливанското електронно издание "Нахарнет", цитирано от БТА.

 

"Да бъде наричана Хизбула "благотворителна организация" е като да бъде наричана (терористичната мрежа) Ал Каида организация за градско планиране заради своето желание да изравнява високи сгради със земята", заяви Прозор.

 

Израелският постоянен представител в ООН отбеляза, че атентатът в Бургас през юли миналата година, при който загинаха петима израелци и един българин, е доказал за пореден път, че Хизбула не ограничава своята дейност до Близкия изток и "нейните отпечатъци може да бъдат открити и на петте континента".

 

"Тезата, че Хизбула има военно и политическо крило, които действат независимо едно от друго, пропадна", каза Прозор.

 

Това е официалната позиция на България - че трябва да се прави "ясно разграничение между партията и военното крило". Тя отговаря и на позицията на Великобритания, която е признала само военното крило за терористична организация. Единствената страна в ЕС, обявила еднозначно Хизбула за терористична организация в ЕС, е Холандия.

 

Няколко европейски страни начело с Франция и Германия са резервирани към идеята за санкции с аргумента, че те ще дестабилизират още повече Ливан или ще превърнат европейските миротворци в Южен Ливан в мишена на ответни удари.

 

Германски политици призоваха ЕС да признае Хизбула за терористи

 

В същото време според израелския вестник "Джерусалем поуст" много германски политици са призовали ливанската терористична групировка да бъде забранена.

 

Мястото на Хизбула е в списъка на Европейския съюз на терористичните организации, заяви Елмар Брок от консервативния Християндемократически съюз, председател на комисията по външни работи в Европарламента.

 

Филип Месфелдер, говорител по външните работи на парламентарната група на Християндемократическия съюз/ Християнсоциалния съюз (ХДС/ХСС), отбеляза от своя страна, че тероризмът е в сърцевината на стратегията на Хизбула. Пред вестника той подчерта, че забрана на ЕС би нанесла удар по болното място на радикалната шиитска организация, замразявайки авоарите и притока ѝ на средства в Европа, което ще лиши Хизбула от финансова база за бъдещи терористични актове.

 

Парламентаристът от Свободната демократическа партия Райнер Щинер казва, че ако се докаже, че цялата организация и ръководство на Хизбула активно са участвали в планирането на атентата, то тази организация трябва да бъде включена в списъка на терористичните групировки.

 

Според германския експерт по тероризма Гидо Щайнберг, специалист по Близкия изток в берлинската Фондация за наука и политика, предвид критериите на ЕС за включване на дадена терористична група в черния списък, Хизбула се класира по всички параграфи".

Споделяне

Още по темата

Още от България