Иран отваря "златна страница" след свалените санкции

Очакването на още петрол на пазара удариха борсите в Близкия изток

Иран отваря "златна страница" след свалените санкции

Иран излиза от години на международна изолация, след като късно в събота Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) обяви, че Техеран е спазил ангажиментите си по споразумението с водещите държави в света за ограничаване на ядрената си програма. Това доведе до пълно сваляне от ЕС и частично от САЩ на санкциите, които от години бяха наложени на Иран, предадоха световните агенции.

Фондовите борси в монархиите от Персийския залив реагираха с рязък спад на основните показатели след отмяната на санкциите срещу Иран, но същинската реакция на пазара предстои в понеделник, когато ще стане ясно как ще се отразят страховете за заливане на пазара с допълнително петрол от Техеран.

Иранският президент Хасан Рохани обяви, че с това се отваря "златна страница" в отношенията на Техеран със света, предаде агенция ИРНА, цитирана от Франс прес.

"Ние, иранците, протягаме ръка към света в знак на мир и загърбваме всички вражди, подозрения и заговори", подчерта Рохани. Той  призова за икономически реформи и намаляване на зависимостта на икономиката от приходите от петрола в ерата след отмяната на санкциите, предаде Ройтерс. Иран трябва да използва в пълна степен възможностите, които се отварят с отмяната на санкциите, за всестранно развитие на икономиката, каза още Рохани пред иранския парламент. Той предложи да се заложи на икономически ръст от 8 процента в следващата година и да се увеличат инвестициите в икономиката на около 133 милиарда долара, предаде ТАСС.

Иран стартира 6-годишен план за развитие

Пред депутатите Рохани отново изтъкна, че ядрената сделка е "златна страница" в историята на Иран и на иранската дипломация. "Днес започва нов период на развитите на страната, в който Иран ще разчита на собствените си сили за осъществяване на шестгодишния план за развитие, който се надявам меджлисът да одобри", обърна се президентът към законодателите.

"Ядреното споразумение не е против интересите на никоя страна. Приятелите на Иран са доволни, а враговете му не трябва да се притесняват. Иран не е заплаха за никоя страна и отправя послание за мир, стабилност и сигурност в региона и в света", се казва също в посланието на Рохани.

Катализатор за справяне с други кризи

Влизането в сила на ядреното споразумение с Иран ще улесни справянето с другите кризи в Близкия изток, заяви във Виена държавният секретар на САЩ Джон Кери, цитиран от ДПА.
Когато споразумението бъде приложено изцяло, международната общност ще може най-сетне да работи за уреждане на други регионални предизвикателства без надвисналата заплаха от въоръжен с атомна бомба Иран, включително кризата в Сирия, каза Кери, косвено намеквайки за подкрепата на Техеран за сирийския режим.

Днес е първият ден на един по-сигурен свят, каза Кери късно в събота, но подчерта, че международната общност трябва да запази бдителност, проверявайки спазването от страна на Иран "всеки час във всеки ден през идните години".

Кери изтъкна, че преговорите за ядреното споразумение са ускорили безпрецедентната размяна на затворници между САЩ и Иран, като обясни, че двата преговорни процеса не са били пряко свързани, но ритъмът и напредъкът по хуманитарното досие е бил ускорен от дипломатическия канал на преговорите по ядрения въпрос, предаде Франс прес.

Като жест на воля за нормализиране на връзките с Вашингтон иранците освободиха и петима американски затворници, включително Джейсън Резаян, журналист от "Вашингтон пост". В отговор президентът Барак Обама амнистира трима американци от ирански произход, осъдени за нарушаване на санкциите, а обвиненията срещу петима иранци извън САЩ ще бъдат снети. Републикански президентски кандидати похвалиха сделката за освобождаването на петима американци, задържани в Иран, но обвиниха администрацията на Обама, че е отстъпила прекалено много, за да спечели тяхната свобода, предаде Ройтерс.

Израел недоволен

Краят на санкциите драстично намалява напрежението между САЩ и Техеран, белязало района на Близкия изток от ислямската революция през 1979 г. насам. В същото време това е означава много пари и престиж за Иран, предвождащ шиитите, докато в Сирия не се вижда надежда за спиране на един от най-кървавите конфликти в района, а отношенията със сунитска Саудитска Арабия и партньорите ѝ са на дъното.
 
Израел не е доволен от параметрите на сделката, защото смята, че аятоласите не са се отказали окончателно от ядрените си оръжейни амбиции и отменените санкции ще налеят милиарди долари в усилията им да подпомагат антиизраелските си протежета - от "Хизбула" в Ливан до "Хамас" в Ивицата Газа.

"Дори и след като подписа споразумението, Иран не се отказа от амбициите си да се сдобие с ядрено оръжие и продължава да дестабилизира Близкия изток и да сее терор по целия свят, нарушавайки международните си ангажименти", заяви израелският премиер Бенямин Нетаняху и предупреди, че Израел ще следи прилагането му.

Световните сили трябва да наблюдават внимателно дейността на ядрените обекти на Иран, за да се уверят, че той не продължава тайно разработването на ядрени оръжия, продължи Нетаняху. Без адекватна реакция на всяко нарушение, Иран ще осъзнае, че може да продължи да разработва ядрените си оръжия, да дестабилизира региона и да сее терор, подчерта израелският премиер

Размразяват се активи за десетки милиарди долара

Снетите санкции означават, че ирански активи за десетки милиарди долара ще бъдат размразени и местният пазар ще се отвори за продукции на световните компании – от автомобили до самолети. Например, след като ЕС започна процедурата по свалянето на санкциите, иранският министър на транспорта заяви, че Техенар планира да купи 114 граждански самолета от европейския концерн "Еърбъс".

Най-съществено влияние върху световната икономика обаче ще има връщането на Иран на петролния пазар. Страната може да залее борсите с 500 хил. барела дневно в момент, в който цените на черното злато продължават да копаят 12-годишно дъно и дори в петък сортът Брент падна под 29 долара за барел. Очакванията са за цени от 20-25 долара и дори под тези нива.

Какво изпълни Иран

През месеците, изтекли след споразумението с петте постоянни членове на Съвета за сигурност и Германия, иранските власти намалиха драстично капацитета на заводите си в Натан и Фордо за производство на обогатен уран и изнесоха огромна част от запасите си в Русия, а преди дни демонтираха ядрото на реактора в Арак, намалявайки съществено капацитета му за добив на плутоний.

За три месеца бяха демонтирани 14 000 центрофуги за обогатяване на уран (две трети от капацитета на държавата) и бяха предадени на съхранение под контрола на МААЕ. Общо 98% от иранските запаси от обогатен уран бяха изнесени в Русия и на други места. През изминалата седмица бе демонтиран основният елемент на ядрения реактор за тежка вода в Арак и мястото му бе запълнено с бетон.

Специалисти, политици и медии са впечатлени, че всичко това наистина се случи само за 3 месеца, след като Техеран вложи огромни средства и усилия в тази програма през последните 13 години.

Кои санкции отпаднаха

Броени минути след доклада на МААЕ във Виена от Вашингтон обявиха, че се отменя американското ембарго в сектора на банките, стоманата, корабния транспорт и други. САЩ обаче ще запазят част от ембаргото си, засягащо ракетната програма на иранците.

Европейският съюз също започна процедура по отмяна на санкциите, което означава, че ропейските граждани и компании отново ще могат да търгуват с петрол, газ и нефтохимикали с Иран, както и да го снабдяват с оборудване за тези сектори и да имат делови отношения с държавната организация за атомна енергия. Те ще могат също да поддържат бизнес с иранския транспортен и финансов сектор, включително банките, които ще могат да се върнат в системата за транзакции СУИФТ, ключ за съживяване на външната търговия на Иран.

Представители на енергийни гиганти като "Тотал" и "Шел" пристигат още в неделя в Техеран.

ЕС ще изключи 300 имена от иранския си черен списък, или около две трети от него, заяви западен служител пред Ройтерс. По думите му това практически ще включва всички основни ирански банки, включително централната, което е потенциална огромна изгода за Иран. Така около 30 млрд. долара от замразените близо 100 млрд. долара ирански банкови активи ще бъдат освободени незабавно.

Общо 550 имена ще отпаднат от списъците на ЕС, САЩ и ООН, допълни източникът на Ройтерс. Но някои ограничения ще останат и за някои стоки все още ще се изисква предварително разрешение, преди да могат европейски фирми да ги изнасят за Иран.

Близо 80 милиона иранци ще получат достъп до световните пазари за енергийно оборудване, машиностроителни продукти, търговия с потребителски стоки, храни, напитки и финансови услуги.
 
Спад на борсите в  Персийския залив

Търговете на фондовите борси в монархиите от Персийския залив започнаха в неделя при рязък спад на основните показатели след отмяната на санкциите срещу Иран. Съвкупният индекс на най-голямата борса в Близкия изток, саудитската, отбеляза понижение от 6.5 процента, предаде ТАСС, цитирана от БТА. С рекорден спад започнаха търговете и на фондовите пазари в Обединените арабски емирства. На борсата в Дубай основният индекс (Dubai Financial Market General Index) намаля до безпрецедентните 2672.33 пункта. Той бе последван и от аналогичния индекс на пазара в Абу Даби, който се понижи с 2.68 процента до 3837.81 пункта.

Сходна е ситуацията в съседен Катар, където се намира вторият по величина финансов пазар в региона. Само час след откриването на сесията основният индекс рухна с 5 процента. В Кувейт бе отбелязан спад от 2,4 процента.

Главна причина за спада според анализаторите остава ниската цена на петрола, но към нея се прибави и отмяната на санкциите срещу Иран, който обяви, че ще увеличи добива на енергоносители.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят