Ирина Бокова уверява, че няма да се кандидатира за президент

Ирина Бокова уверява, че няма да се кандидатира за президент

Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова няма намерение да се кандидатира на изборите за президент, каквито слухове се появиха тази седмица. В събота във Варна тя заяви, че сега усилията ѝ са насочени в кандидатстването за генерален секретар на ООН:

"Кампанията върви добре, шансове има. Иначе нямаше да се хвана с тази работа. Нямам намерения да се кандидатирам за президент“, каза Бокова, която изнесе академично слово в Икономическия университет в крайморския град. Тя бе удостоена с почетното звание "Доктор хонорис кауза" на учебното заведение.

Мирът трябва да бъде изграждан в училището. Трябва да създаваме такова образование, което да учи младите хора не само да четат и пишат, да ползват новите технологии, но и на ценности и критично мислене, посочи в словото си Бокова. По думите ѝ само така те ще имат чувството за солидарност, диалог, зачитане на човешкото достойноство, ще бъдат глобални граждани.

Генералният директор на ЮНЕСКО посочи, че днес по света все още има 58 милиона деца, които не посещават училище, както и 73 милиона млади хора, които са безработни. По думите ѝ те трябва да бъдат поощрени и подпомогнати да развият умения и да се реализират успешно.

В 21-ви век ние търсим глобални решения често пъти на локални проблеми, посочи Бокова, цитирана от БТА. По думите ѝ въпреки ръста на търговския обмен и информационната мрежа, човечеството е изправено пред предизвикателства, които изискват нови умения.

Като сериозни проблеми тя посочи крайната бедност, неграмотността, неравенството между мъжете и жените, което продължава да е съществена пречка както пред мира, така и пред развитието. Според Бокова преодоляването на тези проблеми отваря огромни възможности за развитие на младите хора. Паралелно с това днес съществува и изключително тревожната тенденция с появата на войнстващ радикализъм, на насаждане на омраза, каза още Бокова. По думите ѝ това е част от глобалната борба за сърцата и умовете на младите хора, като тази война иска да ги направи немислещи личности.

Около 1,5 милиард души живеят в засегнати от различни конфликти страни, а в този взаимосвързан свят няма държава или общност, които са предпазени от тези глобални предизвикателства, посочи Бокова. Според нея задачата на ЮНЕСКО е да създава млади хора-миротворци, креативни и социално ангажирани. По думите ѝ радикализацията и насилието могат да бъдат преодолени само с разбиране на другите, споделяне на ценностите на културното разнообразие и уважаването на човешките права. Тя каза още, че според нея единственият безкраен възобновяем източник на енергия са човешкият ум и талант, които ни правят победители, могат да ни изведат от всяко състояние и да водят към прогрес.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?