Искането на помощ в последната минута бе отхвърлено и Гърция изпадна във фалит по заема към МВФ

Разговорите с еврогрупата продължават, Атина може да отмени референдума при съгласие за нови заеми

Момент от проевропейския митинг в Атина във вторник вечерта.

Финансовите министри от еврозоната отказаха да удовлетворят молбата на Гърция за кратко удължаване на спасителната програма, чийто срок на действие изтича в полунощ, но оставиха открехната вратата за поисканата от Гърция във вторник следобед нова програма на стойност 29,1 милиарда евро. Еврогрупата проведе дистанционно заседание чрез телеконферентна връзка, в чийто край бе уговорено ново подобно заседание в сряда сутринта за обсъждане на гръцката криза.

Председателят на групата и финансов министър на Холандия Йерун Дейселблум заяви след тазвечершното обсъждане, че е било прекалено късно за удължаване на съществуващата спасителна програма и че позицията на Гърция към нейните кредитори и партньори от еврозоната би трябвало да се промени, преди да се постигне съгласие за нова програма.

Дейселблум съобщи, че утре еврогрупата ще заседава по същия начин и в сряда сутринта, за да обсъди новите предложения, които Гърция би трябвало да представи. „Засега политическата позиция на гръцкото правителство не изглежда променена”, каза председателят на еврогрупата, цитиран от Ройтерс, въпреки по-раншните твърдения на близки до преговорите източници, че Атина се е приближила до отхвърлените от нея в края на миналата седмица идеи на кредиторите.

Във вторник следобед гръцкото правителство поиска от еврозоната нова спасителна сделка, броени часове преди полунощ на 30 юни, когато е крайният срок да погаси 1.6 млрд. евро към МВФ. Гърция моли за нова двугодишна програма в размер на 29.1 млрд евро, която да ѝ бъде отпусната по спасителния механизъм за страните от еврозоната. Освен това настоява за преструктуриране на дълга ѝ.

Ако плащането към МВФ не бъде извършено, Гърция ще се смята за обявила неплатежоспособност към този дълг, което е решителната крачка към техническия фалит и към напускането на еврозоната.

Контрапредложението на Атина дойде в отговор на последната гореща оферта от страна на Европейската комисия, отправена късно в понеделник. ЕК, която е сред кредиторите на Гърция, настоява страната да изпълнява мерки за икономии, включващи повишаване на данъци и орязване на социални разходи. Настоява се Ципрас да изпрати в Брюксел "писмено" съгласие за последните предложения на кредиторите плюс обещание, че ще агитира в подкрепа на приемането на кредитното споразумение на референдума в неделя.

Освен това председателят на ЕК Жан-Крод Юнкер е обещал на Ципрас по-късно през годината да започнат нови преговори по условията за решаване на гръцката дългова криза, което е от особена важност за крайно лявото правителство в Атина.

Правителството на Ципрас обаче не прие това предложение, а излезе със свое.

"Гърция остава на масата на преговори", се посочва в изявлението, в което се допълва, че Атина търси "приложимо решение за оставане в еврозоната".

Германският канцлер Ангела Меркел обаче заяви, че страната ѝ няма да влиза в нови преговори за подпомагане на Гърция преди референдума в неделя, на който гърците трябва да кажат подкрепят или не условията на международните кредитори.

Европейските лидери предупредиха, че един отрицателен вот би бил равносилен на напускане на еврозоната от страна на Гърция.

ЕК настоява, ако се постигне сделка в последите минути за отпускане на пари, Ципрас и лявата му партия СИРИЗА да агитират за положителен вот на референдума.

Гърция е предложила да отмени референдума, насрочен за неделя по предложенията на кредиторите, ако преговорите с ЕС бъдат подновени, предаде Франс прес, като цитира премиера на Малта Джоузеф Мускат.В изявление на премиера пред парламента на Малта, цитирано от малтийския вестник "Таймс ъв Малта", Мускат е добавил, че не знае дали предложението на Гърция било опит за пробив или маневра за забавяне на нещата от страна на гръцкото правителство.

Същевременно тази вечер Гърция е поискала от Международния валутен фонд повече време, за да успее да плати дължимите тази нощ 1,6 милиарда евро. За това съобщи гръцкият вицепремиер Янис Драгазакис. Правителството е помолило и Европейската централна банка да възобнови спешната ликвидна подкрепа за гръцките банки.

Във вторник вечер десетки хиляди гърци, разтревожени от перспективата страната им да напусне еврозоната, излязоха на площада пред парламента в Атина в подкрепа на отговора „Да” на предстоящия референдум по въпроса дали правителството да приеме изискваните от кредиторите условия.

Те насеха плакати с надписи „Няма да станем последната съветска република”, флагове на ЕС и скандираха „Гърция, Европа, демокрация!”, предаде Ройтерс от гръцката столица.

<

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?