Искането на РБ за демонтиране на "#КОЙ" минира коалиция с ГЕРБ

"Особеното мнение" на Исмаилов срещу Патриотичния фронт смути преговорите, ГЕРБ искат гаранции, че РБ е юридически единен

Снимка: БГНЕС

Коалиционно правителство между ГЕРБ и Реформаторския блок (РБ) е невъзможно към този момент, стана ясно след близо 7-часовите консултации между двете партии в сряда. Проблемът, изтъкнат от ГЕРБ, е липсата на юридически гаранции за единството на РБ, както и Платформата за формиране на отговорно политическо мнозинство, с която са пристигнали Реформаторите и чиято първа цел е "демонтиране на модела на срастване на политическата, икономическата, съдебната и медийната власт, станал известен в обществото като модела "КОЙ?"."

Това "лично ние го приемаме като поведение в стилистиката от последните дни на извиване на пръсти", заяви Цецка Цачева от ГЕРБ. "Категорично отхвърляме подобно поведение и оставяме с известна доза горчивина за сериозността на колегите за начина, по който те се отнесоха към тези разговори", добави тя.

"Предложихме да прекратим преговорите днес, защото стоим пред много сериозните въпроси точно с кой политически субект разговаряме, какви са гаранциите, ако в следващото управление участва Реформаторски блок, то няма да бъде минирано от постоянни проблеми", допълни Румяна Бъчварова от ГЕРБ.

Тревогите на трите преговарящи от ГЕРБ възникнали в последния час, когато разбрали, че освен с представители на РБ провеждали преговори с представители на пет различни партии. Това смутило екипа на ГЕРБ, защото не можели да получат ясни гаранции в крайна сметка колко народни представители ще се подпишат под коалиционно споразумение.

Смущението всъщност дойде от лидера на НПСД Корман Исмаилов, който запазил правото на партията си на "особено мнение", ако в евентуалната бъдеща коалиция влизат националистически формации и по-точно Патриотичният съюз (ПС), разглеждан от ГЕРБ като трети коалиционен партньор при евентуално правителство с РБ.

Между "ясна оценка за КОЙ" и "без персонифициране"

Петър Москов не сподели песимизма на преговарящите от ГЕРБ и заяви, между двете формации е имало сходство по 90 на сто от приоритетите.

В чисто юридически план сме предприели всички нужни действия колегите да имат гаранция, че преговарят със субект с ясно представителство, заяви зам.-председателят на ДСБ и допълни, че РБ в момента се представлява от председателството на всички партии в него.

Считаме за важно едно такова мнозинство да даде ясна оценка на модела срастване на политическа, икономическа и медийна власт, известен като модела "КОЙ", заяви Москов.

Той не отговори на въпроса как оценява факта, че на преговорите между ДПС и ГЕРБ, екипът на ГЕРБ е поставил въпроса за "кадрите на движението", но името на скандалния депутат Делян Пеевски не е произнесено. "Ние имаме ясно отношение по темата, колегите от ГЕРБ трябва да кажат своето", заяви Москов.

Цецка Цачева, която в края на протеста #ДАНСwithme, започнал именно заради Пеевски, излезе "сред народа" с бутилка шампанско, отказа да "персонализира".

По думите ѝ ГЕРБ са изключили коалиция с ДПС именно защото движението не е осмислило резултатите за обществото от някои кадрови назначения."Категорично обаче се противопоставяме на персонифицирането на лица, които са отговорни за цяла една система. Държим да произвеждаме политики "за", а не в самото начало да тръгваме да спорим от заявените "не"-та, било под формата на червени разделителни линии, чупене на пръсти и т.н.", каза тя.

Според Реформаторите "този тумор ("КОЙ") е в основата на неработещите институции, корупцията, отказа от правосъдие, запушването на икономическата инициатива, ниските доходи и бедността". РБ определя като политически носители на този модел партиите, формирали мнозинство в 42-то НС, като в документа записват ясно техните имена - БСП, ДПС, "Атака" и "България без цензура", като се ангажират с изолирането на тези партии от политическата власт за мандата на 43-тото НС.

Втората цел в документа, който ГЕРБ възприема като "извиване на пръсти", е съдебната система и "възстановяване на законността чрез провеждане на радикална реформа в съда и прокуратурата".

Москов отчете, че по този въпрос е постигнато съгласие с ГЕРБ. Освен това увери, че Реформаторите не поставят под съмнение правото на най-голямата политическа сила да излъчи премиер.

В отговор на въпрос ГЕРБ не изключиха кабинет с участието на Блока, но въпреки това изтъкнаха, че повече разговори с тях няма да има, докато Москов изрази готовност да продължат разговорите още утре.

Платформата на РБ – "неприятна изненада" и "трудна задача"

Румяна Бъчварова заяви, че нейната партия е останала с впечатлението, че представители на РБ са приложили "стратегия да предизвикат ГЕРБ да прекрати преговорите".

Платформата на десните, която според Цецка Цачева била "неприятна изненада", е "поставила доста трудна задача на ГЕРБ", по думите на колегата ѝ Менда Стоянова.

Причината е, че РБ изключва БСП, ДПС, "Атака" и ББЦ, а има резерви към някои от политиките на Патриотичния фронт. Предстоят разговори с Патриотичния фронт и АБВ. ГЕРБ и Реформаторите имат едва 107 депутати и не могат да съставят стабилно мнозинство без трета формация.

Стоянова не отговори на въпрос дали ГЕРБ възнамерява да се коалира с някои от партиите, определени от РБ като част от модела "КОЙ" – БСП, ДПС, ББЦ и "Атака".

Бъчварова посочи, че при евентуална промяна в позициите на Реформаторите е възможно да преосмислят взетото решение за прекратяване на преговорите с тях. Тя повтори, че победителят на изборите иска "солидна гаранция", че субектът, с който преговарят, гарантира своята единност. "Искаме юридически доказателства за това".

По думите на Петър Москов РБ е юридически изряден и от тази гледна точка.

Според него, ако наистина между ГЕРБ и РБ има разминаване само по въпроса за това "колко подписа стоят под Реформаторския блок” – има само формален повод, но не и причина да се прекъснат преговорите".

На въпрос дали ще преглътнат Бойко Борисов за премиер, Москов каза, че в РБ "никога не са поставяли под съмнение правото на първата сила да предложи име за министър-председател". И допълни, че това кой ще е премиер и министри в бъдещия кабинет не е било тема на настоящите преговори.

"Патриотичният проблем"

От изявленията на двете партии се разбра, че сред основните причини за разминаването е участието на националистически формации в следващото правителство. От РБ настояват на обща управленска платформа, която включва интеграция и права на малцинствата като приоритет.

"НПСД постави нашата чувствителност към надигащия се националпопулизъм, расизъм, ксенофобия, които ще имат по-силно представителство в 43-ото Народно събрание. За нас е важно дали следващото мнозинство ще зависи от представители на този националпопулизъм", заяви лидерът на НПСД и бивш председател на младежката ДПС Корман Исмаилов. Той добави, че за него лично е важно ГЕРБ да даде гаранции, че няма да се стигне до противопоставяне, етнорелигиозно напрежение и омраза.

"В края на разговора се оказа, че преговаряме с хора, зад които стоят или 22-ма, или 23-ма депутати, дори този въпрос не е ясен. И нямаме гаранции за стабилност на участието, за да можем да имаме стабилно управление", изтъкна за пореден път Румяна Бъчварова. Корман Исмаилов е единственият депутат от НПСД в Реформаторския блок и очевидно не споделя внесената от името на целия съюз платформа, в която "ембарго" е наложено само на БСП, ДПС, "Атака" и ББЦ. Заради неговата формация в изборната нощ от Патриотичния фронт обявиха, че не приемат Реформаторите за коалиционен партньор.

ПФ обаче беше сочен и от ГЕРБ, и от десните, като възможен трети участник в управлението.

Пресконференцията приключи конфузно, като трите преговарящи от ГЕРБ Цецка Цачева, Румяна Бъчварова и Менда Стоянова се оттеглиха, а след тях същото направиха Петър Москов от ДСБ, Трайчо Трайков от Гражданския съвет на РБ и Димитър Танев от ДБГ, а колегата им Корман Исмаилов остана сам да обяснява отношенията си с Патриотите.

Малко след тази развързка на преговорите лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов изрази възмущението си от РБ, но обяви, че е "диалогичен човек и въпреки тенденциозните обиди от реформаторите и сателитните им медии, съм готов да продължа и да изпратя преговорен екип отново, ако те съумеят да се организират, започнат да говорят за реално управление и спрат следизборната си пропаганда". "Изборите свършиха, хората очакват управление, очакват да видят кои са хората, които ще водят държавата напред, а не голи теории", написа той във Фейсбук.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?