Истанбулската конвенция вероятно ще бъде ратифицирана с тълкуване за третия пол

Публичната дискусия не стигна до сближаване на позициите, църквата се намеси, а протестите "за" и "срещу" продължават

Силното разделение между привържениците и отхвърлящите Истанбулската конвенция срещу насилието спрямо жените не бе преодоляно и по време на публичната дискусия в София, като засега се очертава компромисен вариант - документът да бъде приет, но с резерви и тълкувателна декларация към нея.

Във вторник представители на десетки организации се събраха в Софийския университет "Климент Охридски", за да изложат позициите си, като на моменти дебатът преминаваше във викове, обиди и абсурдни твърдения. Основен участник в него се оказа църквата, чийто представител по-рано през деня в телевизионно интервю дори заплаши подкрепящите конвенцията министри и депутати с отлъчване.

Представителите на управляващите потвърдиха, че стоят зад приемането на документа въпреки съпротивата на коалиционнните партньори от "Обединените патриоти".

Правосъдният министър Цецка Цачева предложи Истанбулската конвенция да бъде ратифицирана с резерви и да се приеме тълкувателна декларация към нея, като вероятно това ще бъде компромисното решение, след като премиерът Бойко Борисов вече пое ангажимент пред европейските институции документът да мине през пленарна зала.

Докато течеше дебатът, организиран от председателя на парламента Цвета Караянчева и воден от омбудсмана Мая Манолова, паралелно се провеждаха два протеста - "срещу" и "за" конвенцията. Няколко часа по-рано в знак на подкрепа Българският хелзинкски комитет прожектира върху сградата на Народното събрание имената на 23 жени, убити от мъже в България.

  

Тълкуване срещу третия пол

Правосъдният министър Цецка Цачева коментира, че ако конвенцията бъде ратифицирана с резерви и се приеме тълкувателна декларация към нея, ще бъдат успокоени противниците ѝ.

Според Цачева най-много коментари в обществото е предизвикало понятието "gender", което няма пряк превод на български език и се превежда като пол.

"Съгласно конвенцията няма задължение за осигуряване на правно признаване на трети пол съгласно националното законодателство. Конституцията на България е категорична - няма възможност за признаване на бракове, сключени в други държави между лица от един и същи пол", посочи тя.

Омбудсманът Мая Манолова също подкрепи предложението към Истанбулската конвенция да се обсъди и приеме тълкувателна декларация, в която да се запише, че документът ще се прилага съгласно принципите на Конституцията, и да бъде изяснено българското разбиране за социалната роля на пола.

"Терминът социална роля вече е въведен в българското законодателство и нито е породил, нито е легализирал третия пол", каза Мая Манолова.

"Предвид страховете и разделението в обществото и лично за мен, най-вече заради позицията на Светия синод, това, за което настоявам, е обсъждането на Истанбулската конвенция да продължи и с обсъждането на тълкувателна декларация, в която да залегне, че Конвенцията ще се прилага съобразно нормите и принципите на Конституцията", допълни Манолова.

По думите ѝ в тази тълкувателна декларация трябва да бъде подробно изяснено българското разбиране за социалната роля на пола. "Да не остане никакво съмнение за опити за въвеждане на нещо различно от двата съществуващи биологични пола", заяви омбудсманът.

Какво пише в Истанбулската конвенция?

Истанбулската конвенция срещу насилието над жени бе приета от Съвета на Европа през 2011 г. и е в сила от 2014 г., но България все още не е страна по нея, защото е подписала документа, но не го е ратифицирала.

Документът е фокусиран върху предоставянето на система от гаранции за защита на жените от домашно насилие, разписва задължителна криминализация на определени насилствени деяния, а също и форми на закрила за жертвите.

Противниците на документа са се съсредоточили предимно в чл. 3, според който "gender" е "социално изградени роли, които определено общество смята за подходящи за мъжете и за жените". В българския превод обаче понятието gender е преведено като "пол".

В Истанбулската конвенция никъде няма понятия като "трети пол" и "еднополови бракове".

Британският посланик призова за защита от насилието

Британският посланик Ема Хопкинс призова всички да се съсредоточат върху истинската цел на Истанбулската конвенцията - да предпази жените от насилие.

"Във Великобритания в момента променяме законодателството, за да го приведем в съответствие с конвенцията. Ратификацията ще е последното действие в целия процес. Там не дискутираме дали да ратифицираме. Това е ясно, че ще стане", посочи тя.

"Съвсем просто е - става въпрос за защита на жените и момичетата от насилие. Работила съм по въпроси, свързани с превенция на насилието в различни държави по света по време на моята кариера", заяви Хопкинс.

От УНИЦЕФ също посочиха, че превенцията на насилието над жени е възможна и съществена и призоваха България да ратифицира Истанбулската конвенция.

Църквата: Диктатура над природата

По време на дебата старозагорският митрополит Киприян призовава българският народ да отстоява своята вяра, осъди конвенцията и я определи като "диктатура над природата".

Неговото становище бе приветствано с ръкопляскания и викове

От БПЦ посочват, че в конвенцията чрез употребата на понятието "джендър", преведено като "социален пол", се преследват цели, различни от прокламираните - за защита на жените от насилие.

От протестантската църква определиха Истанбулската конвенция като "целофан, в който са поставени змийски яйца", които след като се измътят, ще има последствия за обществото.

Малко по-рано излезе и позицията на Католическата църква, според която конвенцията "не съсредоточава вниманието върху обществените проблеми, формиращи поведението на личността, а измества фокуса върху ново идеологическо предефиниране на понятието за жена и мъж, за пола като променливо социално, а не биологично явление и прехвърля отговорността за насилието върху брака, семейството, традицията".

Протестиращите в подкрепа на конвенцията отговориха на църквата с плакат, на който пишеше, че Исус я подкрепя.

От "Каритас" коментираха, че насилието над жени е огромен проблем и тази конвенцията дава много добри мерки и вменява отговорност на държавата, но като организация здраво стъпила на християнските принципи, застават твърдо зад становището на Католическата църква.

БХК: вече са подготвени законови промени срещу насилието

Представители на Българския хелзинкски комитет коментираха, че конвенцията няма пряко приложение и апокалиптичните прогнози нямат никакво значение.

"Ще последват два други закопроекта - изменения в Наказателния кодекс и Закона за защита от домашно насилие. В тези законопроекти няма и дума за трети пол", обясниха от правозащитната организация.

От Конфедерацията за защита правата на децата обаче се обявиха категорично против документа, особено срещу текста за образователните програми в училищата и детските градини относно стереотипните роли за мъжете и жените.

От организацията предлагат да се инициира дебат с родителите относно обучението на техните деца.

Споделяне

Още по темата

Още от България