БСП ще гласува срещу Истанбулската конвенция въпреки разнобоя в партията

Станишев: Измислени страхове изместват истинския проблем за насилието над жените

БСП ще гласува срещу Истанбулската конвенция въпреки разнобоя в партията

Депутатите на БСП ще гласуват против Конвенцията на Съвета на Европа срещу насилието над жени, реши пленумът на партията след продължил пет часа дебат в събота. На заседанието на Националния съвет на БСП стана ясно, че в партията има разнобой относно документа, добил известност като Истанбулската конвенция като на двата полюса се оказаха позициите на лидера Корнелия Нинова и бившия председател на БСП и лидер на Партията на Европейските социалисти Сергей Станишев.

В крайна сметка при гласуването надделя позицията на Нинова и Изпълнителното бюро на партията конвенцията да не бъде подкрепена в парламента.

Според позиция на Националния съвет на БСП в конвенцията съществуват текстове, които разделят българското общество и могат да бъдат тълкувани разнопосочно. Форумът е решил БСП да внесе в Народното събрание законодателни текстове, с които да гарантира ефективната борба с насилието над жени и да се приложат на практика разпоредбите на Конвенция за защита на жените от всички форми на насилие.

Социалистите ще искат промени в наказателното законодателство за най-строго преследване и наказване на насилниците и да се инкриминира "домашното насилие", "насилствените бракове" и "принудителното съжителство на съпружески начала", както и други строги мерки.

Още в първите дни на новата година лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че не подкрепя ратификацията на Истанбулската конвенция и решението за присъединяване към определен международен договор е суверенно право на всяка държава.

Абсолютно противоположна е е позицията на бившия председател на левицата и лидер на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев, който в събота присъства на пленума и призова Истанбулската конвенция да бъде ратифицирана от парламента.

”Това е много сериозен въпрос и за съжаление в България дебатът по Истанбулската конвенция абсолютно се изкриви. Измислени или силно преувеличени страхове или интерпретации на конвенцията, на които има ясен отговор от Съвета на Европа, изместват истинския проблем за насилието над жените”, коментира Станишев.

Той посочи, че само през последната година три жени са били убити от техните партньори след многократни оплаквания за насилие. Статистиката и проучванията говорят ясно, че една четвърт от жените в България под една или друга форма са подлагани на насилие, добави Станишев.

Разбирам загрижеността, която изразява Изпълнителното бюро, малко бях учуден от тази спешна реакция непосредствено след празниците и толкова категорична, коментира той. Станишев посочи, че само преди месец на съвета на ПЕС и БСП е подкрепила резолюцията, в която има изричен текст в подкрепа на Истанбулската конвенция. По думите му тези неща, които се казват за конвенцията, просто ги няма.

Станишев посочи, че в конвенцията се въвежда понятието "социален пол", но това е превод на понятието gender, с което се обясняват социално, културно определените роли на двата пола мъже и жени. Това е концепция, развита преди десетилетия и е в голяма степен общоприета, коментира той.

Има стереотипи и разбирания, различни в различните общества, за това какво трябва да бъде поведението на една жена и на един мъж, тяхната йерархия в обществото, това се трупа от хилядолетия, но има динамика - в крайна сметка до преди един век жените не са можели да гласуват и това е било традиционното разбиране за ролята на женския пол, обясни Сергей Станишев.

И досега съществуват стереотипи, които казват, че жената трябва да си стои вкъщи и да готви и мъжът ѝ едва ли не да бъде неин собственик, добави той.

Попитан дали има друга страна в Европа, в която да има такъв спор по конвенцията, Станишев отговори, че не е чул и затова е изразил пред ръководството на

БСП своята тревога и загриженост и ще я споделя и пред Националния съвет на партията.

За сериозни дебати в БСП призова депутатът и член на ръководството на партията Филип Попов.

”Една конвенция, един международен акт, който и да е той, след като се ратифицира, той има преимущество над вътрешното законодателство. Същото се касае и по отношение на Конституцията - нито един от законите не трябва да ѝ противоречат, и мисля, че следва да въведем такива закони в България, които да осигуряват още по-добрата защита на правата и сигурността на жените и на децата”, каза той.

Правителство одобри т.нар. Истанбулска конвенция, но предстои тя да бъде гласувана и в парламента. В управляващата коалиция също няма единно мнение по въпроса, тъй като министри и депутати от квотата на ”Патриотите” смятат, че документът ще доведе до узаконяването на т.нар. трети пол.

Пленумът на БСП прие в събота и позиция за Национален парк "Пирин“ и отложи останалите точки от дневния ред за друго заседание. Позицията за "Пирин“ гласи, че БСП подкрлепя развитието на зимния туризъм, но е против обслужване на корпоративни интереси и нарушаване на законодателството. Точките от дневния ред, свързани с отчета на ПГ на "БСП за България“ за втората сесия на 44-ото Народно събрание и анализа на местната власт бяха отложени за друго заседание на Националния съвет. 

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?