Италианската Демократическа партия е готова за коалиционни преговори с "Пет звезди"

Президентът Матарела започва консултации с парламентарните партии за формиране на ново правителство или за предсрочни избори

Никола Дзингарети

Италианската лявоцентристка Демократическа партия заяви, че е отворена за преговори за съставяне на ново правителство с популисткото антисистемно движение "Пет звезди" (ДПЗ), съобщи ДПА.

Партията е готова и обмисля дали има условия за "правителство на промяната", каза националният ѝ секретар Никола Дзингарети пред журналисти след среща на ръководството на партията.

Той заяви, че ще каже същото на президента Серджо Матарела, който води консултации за ново правителство, след като вицепремиерът и вътрешен министър Матео Салвини предизвика разпадане на коалицията между неговата крайнодясна партия "Лига" и ДПЗ.

Дзингарети определи условията за разговорите с ДПЗ: наред с всичко останало "лоялно членство" в Европейския съюз и промяна на сегашната твърда имиграционна политика.

По-рано бившият италиански премиер и лидер на Демократическата партия Матео Ренци заяви в интервю, че би могъл да работи с Движение "Пет звезди", ако сметне, че това може да доведе до по-конструктивни нагласи към Европа, предаде Ройтерс.

"Трябва да опитаме и да съставим правителство, ако е възможно", каза Ренци пред телевизионния канал "Франс 2". Той добави, че е важно личните нападки срещу него на представители на "Пет звезди" да останат в миналото.

Политици от "Пет звезди" и левоцентристката Демократическа партия на Ренци открито обсъждат съставянето на нова управляваща коалиция, което би пратило партията на Салвини "Лигата" в опозиция и би довело до идване на власт на по-центристко, проевропейско правителство, отбелязва Ройтерс.

Всичко е в ръцете на президента

В сряда президентът Серджо Матарела започва двудневни консултации с партиите в търсене на изход от политическата криза, която ще доведе до съставяне на 67-ото правителство след края на Втората световна война или до предсрочни избори.

Премиерът Джузепе Конте подаде оставка във вторник, след като критикува своя вътрешен министър Матео Салвини за разпадането на управляващата коалиция и го обвини, че застрашава икономиката на страната заради лични и политически цели.

На 8 август лидерът на крайнодясната партия "Лига" Матео Салвини обяви изненадващо, че съюзът с антисистемното движение "Пет звезди" е мъртъв и призова за избори.

Президентът Матарела ще се срещне с всички партии в парламента, за да провери дали може да бъде сформирана нова коалиция. Ако не успее, той ще трябва да разпусне законодателния орган три години и половина по-рано от предвиденото, за да може през есента да се произведат предсрочни парламентарни избори.

Срещите на Матарела започват с представители на малките партии. С основните политически сили италианският президент ще се срещне в четвъртък, завършвайки консултациите с движението "Пет звезди".

Салвини заяви вчера, че ще повтори пред президента искането си за нови избори. Той обвини останалите партии, че се опитват да сключат сделка, защото се страхуват да се изправят пред избирателните урни, но Конте каза, че нова политическа нестабилност е последното, от което Италия се нуждае, докато подготвя трудния бюджет за 2020 г. през есента.

Гласуването на гражданите е същината на демокрацията, но да ги призоваваш да гласуват всяка година е безотговорно, заяви Конте, който остава изпълняващ длъжността премиер.

"Виждам, че лидерът на Лигата Матео Салвини няма смелост да поеме отговорност за действията си. Ако не достига смелост, не се тревожете, аз ще поема отговорност пред страната, която ни гледа", каза Конте пред Сената във вторник.

Сега всичко е в ръцете на президента Серджо Матарела, коментира британският вестник "Гардиън". Според него с решението да приключи отношенията с коалиционния си партньор в управлението Движение "Пет звезди", вицепремиерът и министър на вътрешните работи Матео Салвини е допуснал грешка, защото не е предвидил възможността "Пет звезди" да съставят нова управляваща коалиция с Демократическата партия.

Изданието отбелязва, че "Пет звезди" и ДП са двете най-големи политически сили в италианския парламент, а миналата седмица е имало сигнали за взаимодействие между двете партии.

Вестникът обаче цитира и източник, по чиито думи от вчера най-предпочитаният вариант от лидера на ДП Никола Дзингарети си остават предсрочните избори.

Игра с огъня

"Дейли телеграф" коментира, че тази криза се разразява в момент, когато Италия, третата по големина икономика в еврозоната, трябва да подготви бюджетните си планове за 2020 г. и да ги представи на ЕС - крайният срок е в края на годината.

Вестникът отбелязва, че евентуално сформиране на нова управляваща коалиция между Движение "Пет звезди" и Демократическата партия изобщо няма да бъде гаранция за стабилност в Италия, защото тези две политически сили имат сериозни политически различия.

Ако не бъде съставено ново мнозинство в парламента, страната се запътва към нови избори, които може да бъдат произведени още през октомври, допълва "Дейли телеграф".

В. "Вашингтон пост" отбелязва, че оставката на Конте тласка италианската политика още по-дълбоко в хаоса. Вестникът коментира, че оттеглянето на премиера може да доведе до идването на власт на по-умерена управляваща коалиция, но може и да доведе на власт и вицепремиера Матео Салвини, който, както се очаква, ще поведе страната още по-надясно преди изключително важните бюджетни преговори с ЕС и на фона на продължаващото противопоставяне с Европа заради твърдолинейната позиция на Салвини за миграцията.

Изданието отбелязва обаче, че набраната от Салвини политическа инерция, която се изразява във възход в социологическите проучвания през последните месеци и в това, че той си е спечелил репутацията на фактическия лидер на страната, може да му навреди, ако внезапно излезе от управлението.

"Ню Йорк таймс" отбелязва, че Италия, която вече среща трудности във финансово отношение, а влиянието ѝ в чужбина намалява, се е озовала в бъркотия, която сама е предизвикала. Тази криза вероятно ще подхрани тъкмо онези сили, които направиха Салвини, ако вече не толкова влиятелен, то поне най-популярния политик в страната.

Според германския "Франкфуртер алгемайне" оттеглилият се премиер Конте има право: да искаш да предизвикаш нови избори в силно задлъжняла страна в момент, когато трябва да се изготвя бюджетът, е игра с огъня. Финансовите пазари отдавна изпитват съмнения към Италия.

Това, че Конте е решил да си урежда сметките със своя вътрешен министър също не изглежда невероятно, защото като правителствен ръководител той неведнъж е опитвал да намали популисткото лекомислие по отношение на Брюксел на двата коалиционни партньора в управлението, отбелязва вестникът.

В. "Уолстрийт джърнъл" коментира, че с тази оставка се подготвя сцената за борба за властта между крайнодесните националисти и съперничещите им партии. Вестникът отбелязва, че тази криза задълбочава процеса на разместване на политическите пластове в Европа, докато континентът се бори с имиграцията и забавящ се икономически растеж. Изданието прогнозира, че резултатът от правителствената криза в Италия вероятно ще бъдат предсрочни избори в осмата по големина икономика в света.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?